U klupama vlast i radikali, 70 potpisa za osudu Živkovića

Poslanici vladajuće koalicije najavili su tokom objedinjene rasprave o 21 zakonu kojima se potvrđuju međunarodni sporazumi da je će glasati za sve te zakone.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug
Tanjug

Sednici su od predstavnika opozicije prisustvovali samo poslanici Srpske radikalne stranke.

Na dnevnom redu su međunarodni sporazumi o vojnoj saradnji, o osnivanju združenih balkanskih vojnomedicinkih snaga, o zaštiti ratnih vojnih groblja na kojima su sahranjeni građani Srbije u Češkoj, o regionalnoj kancelariji za saradnju mladih, o viznoj liberalizaciji na diplomatske i službene pasoše, o Međunarodnoj komisiji za nestala lica, ali i o sporazumima koji se odnose na saobraćaj i infrastrukturu.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šarović negodovao je zbog toga što je rasprava objedinjena i pitao ministre kakve veze međusobno imaju očuvanje srpskog vojnog groblja sa ukidanjem viza nekim državama i sa Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih.

On je negodovao i zbog stvaranja zajedničkim medicinskih vojnih snaga na Balkanu i pitao šta će se dogoditi ako dođe do rata među držama koje formiraju združene vojnomedicinske snage, a koje čine Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Slovenija.

Poslanica SRS Vjerica Radeta ocenila je da dnevni red podseća na "prolećno spremanje špajza" i ocenila da ima malo potrebnih sporazuma, a i nekoliko štetnih sporazuma za Srbiju.

Poslanik Srpske napredne stranke Milimir Vujadinović ocenio je da nije na mestu kritika opozicije da se vodi objedinjena rasprava o zakonima koji nisu međusobno povezani.

"Svi ovi zakoni su slika otvaranja vrata na istoku i zapadu", rekao je Vujadinović objašnjavajući na koji način su zakoni koji su na dnevnom redu međusobno povezani.

Poslanici Socijalističke partije Srbije, koja je deo vladajuće koalicije, najavili su podršku svim predlozima zakona.

Poslanik SPS-a Milisav Petronijević rekao je da podržava cilj Ministarstva spoljnih poslova da se ukinu vize za što više zemalja i da nijedna od pet država, s kojima je ukidanje viza na diplomatske i službene pasoše danas na dnevnom redu - Indonezija, Irak, Kirgistan, Tajland i Gvatemala - nije priznala nezavisnost Kosova.

Poslanik SPS-a Zvonimir Stević ocenio je da je dobro da se osnuje Međunarodna komisija za nestala lica, jer je ona nezavisna u radu, a posmrtni ostaci Srba koji se vode kao nestali često su van Srbije.

Poslanik Zelenih Srbije, koja deluje sa SPS, Ivan Karić rekao je da je veoma važno da Srbija ratifikuje sporazum iz Pariza i da političari moraju da shvate značaj zaštite životne sredine.

Saopštenje SNS, SPS, Đorđevića, Vulina, Nedimovića, Udovičića i Odalovića

Tanjug
Tanjug

Više od 70 poslanika Skupštine Srbije i nekoliko državnih funkcionera potpisalo je danas saopštenje kojim se osuđuje izjava predsednika Nove stranke Zorana Živkovića koji je ranije danas ocenio je da vlast želi da ućutka opoziciju i tom prilikom rekao da za politiku kažu da je "bliska prostituciji" i da je to tako "kada je vode prostitutke".

Potpisnici saopštenja su tražili za Živkovića najstrožu kaznu prema Poslovniku Skupštine Srbije i izvinjenje predsednici parlamenta Maji Gojković.

"Kažu za politiku da je bliska prostituciji. Jeste kad je vode prostitutke, muške, ženske, političke u prenosnom smislu, direktno izaberite kako god hoćete, to nije teška reč za ovo što se dešava u ovom zdanju", kazao je Živković danas uoči sastanka opozicije.

Kako se navodi u saopštenju potpisnici, među kojima su poslanici, ministri i državni funkcioneri "zgroženi su neprimerenim, seksističkim, uvredljivim i nevaspitanim obraćanjem narodnog poslanika Zorana Živkovića".

Oni su ocenili da je njegova retorika neprimerena u društvu, a posebno neprihvatljiva u parlamentu.

"Poslanici nikada neće pristati na ovakvo grubo kršenje dostojanstva Narodne skupštine u parlamentu i zato insistiramo da se merama koje su predviđene poslovnikom ovakvo ponašanje najstrože kazni", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se traži da se Živković izvini Maji Gojković, ali i svim narodnim poslanicima, građanima i celokupnoj javnosti.

Saopštenje su potpisali poslanici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, a među potpisnicima je i ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

Poslanici vladajućeg bloka ranije danas tvrdili su da je Živković uvredio Maju Gojković tako što je nazvao prostitutkom, što je Nova stranka negirala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 282 idi na stranu