Skandal oko izbora direktora Karlovačke gimnazije VIDEO

Iako je Školski odbor Karlovačke gimnazije većinom glasova za novog direktora izabrao filologa Milana Đurišića, dosadašnjeg v.d. direktora, konkurs je poništen.

Izvor: B92
Podeli

Pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš poništio je sprovedeni, ponovljeni konkurs.

Dok sekretar tvrdi da je razlog obaranja konkursa njegova formalna, a ipak, zakonska manjkavost, profesori tvrde da su razlozi politički.

Jednu od najstarijih srpskih gimnazija ponovo potresa skandal. U seriji neuspešnih konkursa za direktora, poslednji je oboren ponovo zbog formalne manjkavosti.

Profesor je engleskog jezika, master filoloških nauka u Karlovačkoj filološkoj gimnaziji radi 25 godina i i njegovu kandidaturu za izbor za direktora škole podržalo je dve trećine kolektiva. Ipak, njegov izbor je oboren. Za vršioca dužnosti direktora škole postavljen je njegov protivkandidat, koji u Karlovačkoj filološkoj gimnaziji radi od septembra prošle godine, kao profesor fizičkog vaspitanja.

Profesori koji su podržali filologa Milana Đurišića tvrde da je konkurs oboren iz drugih razloga.

“Mi smatramo da je to čista politička improvizacija", kaže Dejan Đurđev, profesor istorije u Karlovačkoj gimnaziji.

Pokrajinski sekretar, pak, tvrdi da je formalna manjkavost jedini razlog.

“U ovom slučaju konkurs je bio manjkav, nije traženo od kandidata jedan dokument koji se tiče privrednog prestupa da kandidat nije bio osuđivan za privredne prestupe”, navodi Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje.

Svi kandidati priložili su uverenje o neosuđivanosti. To, međutim, nije bilo dovoljno.

“Takvog uverenja nije bilo u konkursu, prosto smatramo da je on izvučen iz fioke u trenutku kad je trebačo da se postavi za direktora neko ko je bio kandidat vladajuće partije”, ističe Đurđev.

Konkurs će posle šest meseci ponovo biti raspisan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu