Spasovdanska litija na ulicama Beograda VIDEO

Beograd -- Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama obeležena je slava Grada Beograda - Spasovdan.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, screenshot
Foto: Tanjug, screenshot

Nakon liturgije, uz zvona sa svih gradskih i prigradskih crkava, krenula je svečana litija ulicama grada u kojoj je bilo oko 3.000 građana.

Kolona se od Vaznesenjske crkve kretala ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija do Saborne, crkve a povorka se nakon toga vratila do Vaznesenjske crkve.

Tokom litije povorka je zastajala dva puta - na Terazijama ispred hotela Moskva i kod Saborne crkve. Upućen je i blagoslov gradonačelniku Beograda i svima koji u njemu žive.

Ceremoniji nije prisustvovao gradonačelnik Siniša Mali, pa je domaćin slave bio njegov zamenik Andreja Mladenovć, na čelu povorke bio je i gradski menadžer Goran Vesić.

Pored gradskih zvaničnika i sveštenika u povorci su bili i pripadnici Vojske Srbije, kao i brojni građani, kao i članovi viteškog udruženja Svibor.

Na početku kolone bile su devojčice i dečaci u narodnoj nošnji. Prisustvovali su i princ Aleksandar Karađorđević i lider Pokreta Dveri Boško Obradović.

Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine gradu dao status prestonice, u čast obnove i napretka.

Starozavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje – vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost i predstavlja jedan od deset praznika posvećenih Hristu.

Vaznesenje spada u pokretne praznike, uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu