Dačić: Srbija posvećena unapređenju saradnje sa Afrikom

Beograd -- Srbija je posvećena unapređenju saradnje sa afričkim državama i regionalnim ekonomskim zajednicama, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Tanja Valić
Foto: Tanjug / Tanja Valić

On je dodao da će Srbija u skladu sa svojim mogućnostima, doprineti jačanju političkih, ekonomskih, kulturnih i svih drugih veza sa afričkim državama.

Dačić je na proslavi Dana Afrike u Palati Srbija podsetio da je Vlada Srbije pre tri nedelje donela Odluku o proglašenju 25. maja za Dan prijateljstva s narodima Afrike, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"I do sada smo zajednički proslavljali Dan Afrike - sa kojom Srbija, kao najistaknutija naslednica Jugoslavije kada je reč o politici prema Africi, decenijama ima prijateljske odnose - ali od ove godine, po prvi put i zvanično, odlučili smo da u kalendar najvažnijih dana u godini u Republici Srbiji uvrstimo 25. maj i da vam se u slavlju dodatno približimo", rekao je on.

Kako je dodao, kao ni u prošlosti, tako ni danas, Srbija u Africi i u afričkim zemljama nema nikakve skrivene planove i sa ponosom ističe da u Africi, u odnosu na mnoge druge, zbog istorijskih razloga, ima startnu prednost, uverena da tu prednost, uz nove ideje, treba i da iskoristi.

Prema njenim rečima, Srbiju raduje napredak afričkog kontinenta i njegove krovne organizacije - Afričke unije, u kojoj Srbija ima status posmatrača i na čijim samitima redovno učestvuju naši visoki zvaničnici.

Srbija podržava blisku saradnju članica Afričke unije i smatra da se afrički problemi moraju rešavati u Africi, rekao je Dačić. Takođe je dodao da Srbija podržava sve inicijative koje Ujedinjene nacije, Afrička unija i njene članice i regionalne ekonomske zajednice, pokreću radi postizanja mira na kontinentu.

"Posebno nas bole sukobi u Africi koji još ne jenjavaju i patnje stanovnika mnogih područja. Srbija želi da se ti problemi što pre okončaju i daće svoj doprinos ostvarenju vizije svojih afričkih prijatelja", rekao je on.

Srbija će, kako je naveo, nastaviti da učestvuje u mirovnim misijama na kontinentu, sa željom da ih u budućnosti bude što manje, kao i u humanitarnim i razvojnim aktivnostima i sa stipendiranjem afričkih studenata na univerzitetima u našoj zemlji.

On je rekao da je Vlada Srbije opredelila ovog meseca pomoć za nekoliko afričkih zemalja koje se suočavaju sa velikom sušom i glađu.

"Uveravam vas da sa svim afričkim državama želimo da sarađujemo i da, u dogovoru sa afričkim državama i organizacijama, sa prijateljima, ostvarimo boljitak za sve strane", zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 282 idi na stranu