U Bujanovcu obeležavaju godišnjicu smrti Komandanta Lešija

Beograd -- U Bujanovcu se ovih dana nizom manifestacija obeležava godišnjica pogibije teroriste Ridvana "azimija poznatog kao Komandant Leši, pišu "Novosti".

Izvor: Tanjug, Večernje novosti
Podeli
Bujanovac, Tanjug, arhiva
Bujanovac, Tanjug, arhiva

Do ovoga dolazi usred tenzija zbog prizivanja "velike Albanije" i poruka da Preševo, Bujanovac i Medveđa treba da budu deo "države Kosovo" koje stižu od predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Jonuza Muslijua, napominju "Novosti".

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi kaže za taj list da se dan Ćazimijeve pogibije obeležava tradicionalno svake godine i da će on prisustvovati svim dešavanjima.

Na pitanje da li manifestacija "Dani Komandanta Lešija" smeta Srbima , on tvrdi da oni nemaju problem sa tim. "Lokalni stanovnici prihvataju ovaj događaj i nikada nije bilo problema ni incidenata", kaže Kamberi.

Narodni poslanik iz Bujanovca Nenad Mitrović (SNS) kaze da Srbi nisu naročito uznemireni održavanjem ovih skupova, ali smatra da takve stvari ne doprinose nimalo suživotu i međunacionalnim odnosima na jugu Srbije i da direktno zadiru u nacionalna osećanja Srba.

Ćazimi je bio na čelu bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) koja se borila za otcepljenje Preševskee kotline, podsećaju "Novosti".
Oni su izvršili najviše napada tokom borbi u ovom delu zemlje.

Ćazimi je delovao i u redovima OVK, a devedesetih u borbama protiv Srba na teritoriji BiH i Hrvatske. Kasnije je bio šef pregovaračke delegacije koja je potpisala sporazum o mirnoj demobilizacviji OVPMB, a ubijen je 24. maja 2001 godine.

U rodnom Velikom Trnovcu Ćazimi je 2012. godine dobio i muzej u kome se čuvaju njegove fotografije, garderoba, džip i drugi predmeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu