Progon Erdoganovog režima – sportisti nisu pošteđeni

Režim Redžepa Tajipa Erdogana je, pored hapšenja i progona političkih protivnika, pokazivao silu i na sportistima koji su predstavnici zemlje kojom vlada.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug
Tanjug

Posle legendarnog fudbalera Hakana Šukura, na meti se našao i 25-godišnji košarkaš Enes Kanter, koga je Ankara označila kao neprijatelja.

Naime, član tima iz NBA lige Oklahoma Siti tandera je u Rumuniji bio uhapšen, pošto su njegov pasoš turske vlasti proglasile nevažećim, s obzirom na to da je pristalica prognanog Fetulaha Gulena, nekadašnjeg saradnika, a sada protivnika Erdogana.

Gulen je u egzilu u SAD od 1999. godine, kada se razišao sa politikom aktuelnog turskog vladara, a u prošlogodišnjem pokušaju puča je proglašen odgovornim za organizaciju.

On je to odbacio, ali je Ankara nastavila da insistira na tome i prilikom nedavne posete Beloj kući Erdogan je to ponovio američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Kanter je u ranijim izjavama upoređivao Erdogana sa Hitlerom, a u opširnom tekstu na portalu "Plejers tribjun" objasnio je šta bi mu se desilo da se vrati jednog dana u Tursku.

Posle neuspelog pokušaja puča Erdoganov režim je pohapsio hiljade ljudi, smenio veliki broj policijskih, vojnih i sudskih zvaničnika i preuzeo potpunu kontrolu nad medijima.

U međuvremenu, održan je i referendum na kom je, tesnom većinom, turskom predsedniku data u ruke praktično sva vlast, a sve u svetlu pogoršanih odnosa na međunarodnoj sceni, gde Turska igra veoma značajnu, u mnoštvu slučajeva i destabilišuću, ulogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu