Uslovne kazne optuženima za nasilje u Sobranju

Skoplje -- Svih devet optuženih za nasilje u Sobranju 27. aprila osuđeni su danas na uslovne zatvorske kazne.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug-AP
Foto: Tanjug-AP

Osmorica optuženih osuđeni su na šest meseci zatvora uslovno na godinu i po, a jedan na godinu i po dana uslovno na pet godina, preneli su loklani mediji.

Prethodno su svih devetoro iz prve grupe optuženih da su krajem aprila učestvovali u nasilju u Sobranju Makedonije pred sudom priznali krivicu.

Oni su bili optuženi za najblaže krivično delo učešće u masi koja će sprečiti službeno lice u obavljanju službene dužnosti.

Tokom nasilnog upada pristalica VMRO DPMNE u Sobranje Makedonije 27. aprila, nakon što je parlamentarna većina okupljena oko SDSM izabrala Talata Džaferija za predsednika parlamenta, povređeno je više poslanika parlamentarne većine, među kojima i lideri Alijanse za Albance Zijadin Sela i SDSM Zoran Zaev, kao i nekoliko novinara.

Brojni makedonski pravnici, među kojima i bivši tužioci, kritikovali su državno tužilaštvo zbog toga što osumnjičene za upad u parlament tereti za najlakše krivično delo, izražavajući sumnju da time pokušava da se prikrije istina i da se zaštite organizatori i nalogodavci.

Helsinški odbor za ljudska prava u Makedoniji je u nasilnom upadu u Sobranje pronašao 28 krivičnih dela, medju kojima su i pokušaj ubistva, veleizdaja i terorizam.

Presuda je propraćena aplauzom pristalica optuženih koji su se okupili ispred suda gde su bile primetne i pojačane policijske snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu