Linta: Poslednje brisanje traga Srba

Beograd -- Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio odluku vlasti u Gospiću da Srbi treba da plate rušenje uništenih kuća kao poslednje brisanje traga Srba

Izvor: Tanjug
Podeli
B92
B92

"Jasno je kao dan da glavni motiv vlasti u Gospiću i nizu drugih hrvatskih gradova da uklone srpske ruševine, nije briga za javno zdravlje građana, već nastojanje da se izbegne materijalna i krivična odgovornost i pošalje poruka da proterani Srbi nisu dobrodošli", navedeno je u saopštenju.

Linta podseća da Hrvatska već niz godina uklanja ostatke miniranih srpskih kuća i privrednih objekata u Gospiću i drugim gradovima bez pismene saglasnosti njihovih vlasnika.

On smatra da bi "pre uklanjanja ruševina miniranih srpskih kuća i privrednih objekata trebalo uvrditi ko su nalogodavci i počinioci terorističkih akcija".

Hrvatska bi trebalo da stvori zakonski okvir da oštećeni vlasnici mogu u sudskom postupku da ostvare pravo na naknadu štete, stoji u saopštenju.

Linta poziva Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da traži od Hrvatske da prekine sa praksom uklanjanja ostataka miniranih srpskih kuća i privrednih objekata u Gospiću i drugim gradovima bez pismene saglasnosti njihovih vlasnika i da upozna Evropsku uniju i druge međunarodne organizacije da Hrvatska krši načelo nepovredivosti vlasništva.

"Pored toga, Hrvatska na taj način sprečava postupak utvrđivanja počinioca terorističkog čina s ciljem da vlasnici definitivno izgube pravo na novčanu odštetu", naveo je Linta.

"Pošto istražni postupci nisu završeni i vlasnici nisu pristali na uklanjanje ruševina to znači da niko bez saglasnosti vlasnika ne bi smio da interveniše na privatnom posedu", kazao je Linta, napominjući da je, nažalost, praksa potpuno drugačija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu