Portparol NATO: Srbija je komšijska zemlja

Beograd -- Zamenik portparola NATO Pirs Kazalet izjavio je da Srbija komšijska zemlja NATO sa rastućim doprinosom međunarodnim mirovnim operacijama.

Izvor: Beta, Blic
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Kazalet je za list Blic ocenio da je individualni akcioni plan partnerstva koji je prošle godine potpisan sa Srbijom važan instrument koji pomaže u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

"Srbija je pozvala NATO da joj pomogne pri preduzimanju reformi odbrane, kao i izgradnji boljih odbrambenih sposobnosti", rekao je Kazalet.

On je dodao da je veoma važan i poverilački fond NATO-Srbija jer pomaže da se poboljša bezbednost građana Srbije odlaganjem opasne i zastarele municije.

Prema njegovim rečima NATO u potpunosti poštuje odluku Srbije da bude vojno neutralna.

"Svaka zemlja ima pravo da izabere sopstvene odbrambene aranžmane. NATO u potpunosti podržava evrointegracije Srbije. Mislimo da je to dobro za Srbiju, dobro je za EU i dobro je za NATO jer promoviše stabilnost i saradnju u regionu", rekao je Kazalet.

On je rekao i da će kroz punopravno članstvo Crne Gore u NATO biti nastavljen "proces konsolidacije stabilnosti i bezbednosti na Balkanu koji je svima u interesu".

Upitan o međusobnim koristima koje imaju Crna Gora i NATO od članstva te zemlje u organizaciji, Kazalet je rekao da Crna Gora već daje doprinos međunarodnoj sigurnosti.

"Na primer, snagama i sredstvima u našim treninig misijama u Avganistanu", rekao je Kazalet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 282 idi na stranu