U Italiju od početka godine stiglo 50.000 migranata

Rim -- Na italijanske obale preko Sredozemlja stiglo je od početka godine više od 50.000 migranata, saopštilo je italijansko Ministarstvo unutrašnjih pod oslova.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Od početka godine 50.041 migrant stigao je na italijansku obalu, što je 54 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštilo je italijansko Ministarstvo.

Ovog vikenda u Rimu sastali su se ministri unutrašnjih poslova četiri zemlje (Italija, Libija, Čad i Niger) koje su se dogovorile da uspostave migrantske centre u Čadu i u Nigeru, preko kojih migranti iz Zapadne Afrike prolaze da bi stigli do Libije, ili, kasnije do Evrope.

Prema saopštenju koje je ju izdalo italijansko ministarstvo novi centri u Čadu i u Nigeru, kao i oni koji već postoje u Libiji, treba da odgovaraju međunarodnim humanitarnim kriterijumima.

Međutim o lošim uslovima centara za držanje migranata u Libiji već su govorile brojne humanitarne organizacije.

Visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi juče je osudio "strašne uslove" u centrima za prihvat migranata u Libiji, tako da obećanje postignuto posle sastanka u Rimu nije sve smirilo.

Oko 97 odsto migranata koji su stigli ove godine do italijanske obale krenuli su iz Libije, gde mreže krijumčara koriste haos koji vlada u toj zemlji od svrgavanja s vlasti Muamera Gadafija 2011.

Evropska unija, i posebno Italija preduzeli su mere da obučavaju i opreme libijsku obalsku stražu da može da pomogne i presretne migrante pre nego što stignu u međunarodne vode.

Oko 6.000 migranata koji su krenuli preko Sredozemlja ka Italiji vraćeni nazad u Libiju ove godine, dok je njih najmanje 1.244 umrlo ili nestalo u moru, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije IOM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu