Obeležena godišnjica stradanja 12 banjalučkih beba

Banjaluka -- Na banjalučkom Novom groblju služen je parastos i položeno cveće povodom 25 godina od stradanja 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru zbog nedostatka kiseonika

Izvor: Beta
Podeli

Parastosu na Novom groblju, gde su bebe sahranjene, prisustvovale su majke, članovi porodica, kao i predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, kao i Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je novinarima da će ta organizacija, zajedno s majkama, tražiti da se otvori makar politički proces odgovornosti za smrt beba, ako već ne može zakonski, budući da su organi UN amnestirani od takvih dela.

Međunarodne snage nisu dozvolile da se helikopterima iz Beograda doveze kiseonik u banjalučki Klinički centar, pa je u periodu od 22. maja do 19. juna, zbog nedostaka kiseonika, preminulo 12 novorođenčadi.

Najviši zvaničnici RS danas su položili vence na Spomen-obeležje "Život" u centru Banjaluke, posvećeno preminulim bebama.

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da bol za 12 beba nikada neće prestati i da je njihov život mogao biti spasen samo jednom odlukom.

On je najavio da će do kraja godine biti pripremljena publikacija kojom će se obeležiti i od zborava sačuvati taj događaj koji nije imao sudski epilog.

Dodik je oštro kritikovao pravosuđe BiH, navodeći da pravosudni organi nikada nisu našli za shodno da se barem raspitaju za slučaj 12 beba niti da "pokušaju da svoju profesionalnu, pa i ljudsku savest na neki način operu kroz pokretanje procesa".

"Tu se i ne zna koga bi tužili. Generalnog sekretara UN? I ko je još dobio postupak protiv njih, velikih sila koje su tada odlučivale o zabrani vazdušnih letova, NATO i ostali. Ovo je posledica aktivnosti NATO-a, Zapada, i jedne nerazumne odluke koja nije jedina prema srpskom narodu. Epilog svega je bombardovanje Srba i u RS i Srbiji", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu