"Išli po selima, nikoga nema, pa brisali Srbe sa spiskova"

Rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj pokazuju da su oni u rangu onih iz 2013, smatra Savo Štrbac, predsednik Informaciono-dokumentacionog centra "Veritas".

Izvor: B92
Podeli

On je u Kažiprstu naveo da su Srbi u odnosu na 2013. negde malo manje dobili, negde više, a negde su išli u principijelne i neprincipijelne koalicije.

Najvažnije mesto koje su Srbi dobili je, kako kaže, mesto zamenika župana.

"Župan je vlast i njegov zamenik je tamo negde gde se odlučuje. Međutim, znam župane koji se ne pitaju ni zašta. Najvažnije je za Srbe da tamo gde su u većini i gde mogu formiraju predstavničko telo, a to je u 16 gradova", rekao je Štrbac.

Štrbac je govorio i o brisanju 67.000 Srba sa biračkih spiskova.

"Ja sam jedan od izbrisanih. U Hrvatskoj je 2012. donesen Zakon o prebivalištu, svi oni koji ne žive u godini ni tri meseca u Hrvatskoj biće izbrisani ukoliko ne opravdaju svoj izostanak. Međutim, izbrisano je mnogo više od toga. Ono što zameram Hrvatima je da su išli mimo zakona pa nisu utvrđivali do kraja, krenuli su po selima pa koga ne zateknu na adresi izbrišu ga. Ja zameram što prilikom pravljenja zakona nije nije uzeto u obzir to da ti ljudi nisu odlazili dobrovoljno, već su bili proterani."

Inače, kako je naveo Milorad Pupovac, potpredsednik SDSS, srpska zajednica ima u 10 županija zamenike župana, kojih SDSS ima samostalno u šest, a u dve - u koaliciji sa partnerima, 16 predsednika opština i načelnika opština, veliki broj zamenika načelnika i zamenika gradonačelnika i od 200 poslaničkih mesta u skupštinama županija, gradova i opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu