"Nismo potpisali ništa, 'tiranska platforma' ostaje"

Albanske partije koje su pomogle Zoranu Zaevu da dobije parlamentarnu većinu u makedonskom Sobranju ne odustaju od “tiranske platforme“.

Izvor: Tanjug
Podeli
screenshot
screenshot

To je rekao Zijadin Sela, lider Pokreta za reformu Demokratske partije Albanaca, članice koalicije Saveza Albanaca, istakavši da on, niti bilo ko iz te stranke nije potpisao ništa u vezi sa garancijama koje je mandatar Zoran Zaev dao predsedniku Đorđu Ivanovu, a u vezi sa odrizanjem od tzv. "tiranske platforme".

On je na konferenciji za novinare u Tetovu rekao da su "tiransku platformu" potpisale albanske partije DUI, Besa i Savez albanskih partija.

Na pitanje o razgovorima sa mandatarom za formiranje nove makedonske vlade, Sela je rekao da će oni predložiti neka nova pravila koja će biti u interesu građana.

Međutim, Sela, kao i pokret Besa, nije isključio mogućnost neučestvovanja njegove stranke u novoj vlasti.

"Bez obzira na to da li ćemo biti fizički prisutni u vlasti ili ne, Pokret za reformu DPA, u okviru saveza Albanaca će imati prioritete Albanaca u Makedoniji u srcu", rekao je Sela na konferenciji zanovinare na kajoj su bile istaknute zastave Albanije, SAD i EU, ali ne i Makedonije.

Savez Albanaca ima tri mesta u parlamentu i može se pokazati od ključnog značaja za Zaeva i novu vladu ako Besa odluči da ostane u opoziciji, rekao je Sela, preneli su makedonski mediji.

Inače, Sela je bio jedan od najteže povređenih poslanika tokom nasilja koje se u Sobranju dogodilo 27. aprila, kada je za predsednika parlamenta izabran Albanac Talat Džaferi iz partije DUI.

Sela je taj napad okarakterisao kao pokušaj atentata na, kako je rekao, političke potrebe i zahteve Albanaca u Makedoniji.

"Ipak, mi smo se reinkarnirali i vratili na političku scenu gde ćemo nastaviti sa sprovodimo naše političke zahteve", rekao je Sela.

Makedonski mediji prenose uverenje da je Sela napadnut zbog njegovih ranijih nacionalističkih izjava u kojima je tvrdio da je makedonska nacija "izmišljena pre 100 godina" i da će, ako dođe na vlast pootpuštati etničke Makedonce iz javne uprave i zaposliti Albance.

Inače, otac i sin za koje je utvrđeno da su učestvovali u incidentu u Sobranju optuženi su za pokušaj ubistva i premlaćivanje Sele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu