Blic: Nikolić žuri da udomi savetnike

Beograd -- Blic piše da odlazeći predsednik Tomislav Nikolić žuri da, pre definitivnog odlaska s funkcije, pronađe nove nova radna mesta za svoje najbliže saradnike.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Ivan Mrkić se, prema saznanjima lista, sprema za mesto ambasadora u Francuskoj, Lale Pavlović za mesto direktora Kulturnog centra u Parizu, a Jasmina Mitrović Marić za ambasadorsku fotelju u Hrvatskoj.

To nameštenje Jasmine Mitrović Marić moglo bi da se desi uprkos činjenici da je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović septembra 2015. dala agreman Miri Nikolić, nekadašnjoj službenici Ministarstva spoljnih poslova. Ako bi se, ipak, ova ideja izjalovila, Mitrović Marić mogla bi da preuzme ambasadorsku ulogu u nekoj od nordijskih zemalja.

Mrkić, savetnik Tomislava Nikolića za spoljnju politiku, navodno je već viđen za ambasadora Srbije u Francuskoj. Ova priča je posebno aktuelizovana nakon što je aktuelni ambasador Rajko Ristić pozvan na konsultacije prošlog meseca. Te konsultacije nastupile su nakon presude suda u Kolmaru kojom je određeno da Ramuš Haradinaj, bivši vođa OVK uhapšen po srpskoj poternici zbog ratnih zločina, ne bude izručen Srbiji.

Put Pariza će i savetnik predsednika Srbije Lale Pavlović. Nekadašnji predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta, navodno, trebalo bi da bude kandidat za direktora Kulturnog centra u Parizu. Kao državna institucija, KIC ima zadatak da stranu javnost upoznaje sa političkim, kulturnim, naučnim i ostalim sadržajima, kao i našom baštinom i aktuelnim stvaralačkim dostignućima, u cilju afirmacije i ugleda zemlje u svetu. Na čelu KIC-a trenutno je Slavica Petrović, koja je i pre imenovanja ispunjavala uslove za penziju.

To bi praktično značilo da dvojica najbližih saradnika predsednika Srbije idu u Pariz. I ukoliko se plan realizuje, Mrkić će, kako stoji u hijerarhiji, kao ambasador biti nadređeni Pavloviću.

Poslednja Nikolićeva "muka" ostaje njegova savetnica za medije - Stanislava Pak, piše Blic. Za osobu koja je često bila poslednja linija odbrane između predsednika i novinara zasad ne postoji razrađen plan pronalaženja adekvatnog nameštenja ili se, pak, drži u tajnosti.

Sam Nikolić bi po isteku mandata 30. maja trebalo odmah da pređe na novi posao u Nacionalnom savetu za saradnju sa Kinom i Rusijom, spekuliše se u medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu