SAD šalju trupe na Kosovo, poruka: Ne igrajte se rata

Beograd -- Analitičari smatraju da je najava SAD da na Kosovo pošalju dodatnih 130 vojnika kao podršku Kforu i NATO poruka "ratnohuškačkim" političarima u regionu.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Reč je o pripadnicima američkih specijalnih jedinica prvog bataljona sa sedištem u Tupelu visoko obučenim za hitne intervencije koji će na Kosovo stići čim prođu pripreme u bazi Fort Hud u Teksasu.

U ovu bazu vojnici su otputovali tokom vikenda, a kako saznaje Blic, tokom priprema će učiti srpski i albanski jezik i upoznavati se sa Balkanom. Kada stignu na Kosovo biće raspoređeni u okviru snaga Kfora u jedinici avijacije koja koristi helikoptere tipa "UH 60 blek hok" na 10 meseci.

Analitičar Dušan Janjić ističe za Blic da je to više političko-bezbednosna poruka SAD, nego vojna.

"Na ovaj način Amerikanci jasno stavljaju ovdašnjim političarima da se ne igraju više rata i ponovo se operativno vraćaju na Balkan. Njihova je procena da su ovaj region previše prepustili Turcima, NATO-u i Evropljanima. Takođe, smatraju da je Balkan u opasnosti od terorizma. To znači da ovaj deo Evrope neće ostaviti sa nerešenim pitanjima Kosova i BIH, ali i da će pokušati da smanje uticaj Turske u regionu", objašnjava Janjić.

I profesor na Fakultetu bezbednosti dr Zoran Dragišić smatra da su dodatne američke trupe neophodne zbog pojačanih tenzija na Balkanu.

"Pad Vlade i predstojeći izbori na Kosovu su izazvali nemire unutar albanskog stanovništva, zbog čega su dodatno ugroženi Srbi. Zato je ova pomoć KFOR-u dobrodošla, a raduje da je reč o jedinici najjače vojne sile na svetu", naglašava Dragišić.

Slično mišljenje imaju i politički analitičari sa Kosova, pa tako Imer Muškolaj vidi dolazak američkih trupa kao odgovor na političku situaciju u regionu i opasnost od terorizma.

"Tenzije su prisutne i u Makedoniji i u Albaniji i na Kosovu i zato je potez SAD-a očekivan. Kosovo je američka investicija i sigurno SAD neće dozvoliti da ode u neželjenom smeru. Takođe, terorizam preti svuda po Evropi i ovo je dodatni vid bezbednosti", kaže Muškolaj.

Dragišić kaže i da je pomoć SAD jasna poruka da od formiranja vojske Kosova nema ništa. "O tom pitanju jasan je stav celog sveta i zbog toga je nezadovoljstvo Albanaca još veće", tvrdi Dragišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu