"Tipovima kakav je Marić treba jasno reći – marš napolje"

Zagreb -- Kriza vlasti koju je HDZ izazvao ove nedelje uspela je pod svetla medijskih reflektora vratiti i bivšeg šefa SDP, Zorana Milanovića.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

U intervjuu za “Novi list”, Milanović se osvrnuo na krizu oko Agrokora te na najnovije događaje na hrvatskoj političkoj pozornici.

Na početku je prokomentirao rad svog naslednika na čelu SDP, Davora Bernardića.

"Svaki je početak težak, verujem da će vrlo brzo stvari napredovati. Znam da mu nije bilo jednostavno preuzeti stranku nakon mene. Neki su ljudi mislili, pa i dalje misle, da je sve to išlo po inerciji i da će se tako nastaviti.Politika je i taktika i tehnika, ali i vrsta jedne čudne umetnosti. Ne mislim za sebe da sam umetnik, ali ima stvari koje se ne mogu naučiti niti na jednoj političkoj akademiji ili fakultetu. Njih morate osećati i živeti ih", kazao je on.

Milanović je potom prokomentarisao krizu vlasti.

"Po drugi put u jako kratkom mandatu Plenkovićeve vlade koalicioni partneri morali bi bez pogovora štititi posrnule i kompromitovane HDZ-ove ministre. Slučaj ministra finansija Zdravka Marića još je jedan primer balkanskog džeparenja, zlouporabe javnog poverenja i samoposluživanja javnim novcem”, naveo je Milanović.

Kako je rekao, “neke od najvećih svinjarija učinjene su pod kišobranom propisa koje su ti isti protagonisti donosili sami za sebe”.

“Politika imenuje struku da donosi pravilnike prema kojima politika dobija povlašćene kredite. Dakle, cela država trpi teret zbog grčevite odbrane jednog ministra koji je davno trebalo da bude proteran iz Vlade” dodao je Milanović.

“Takvim bi tipovima trebalo jasno reći: Marš napolje! Onima, pak, koji ih štite trebalo bi pokazati žuti karton kao opomenu pred isključenje", kazao je Milanović.

U nastavku je progovorio i prkosu MOST-ovaca, koji na početku nisu prihvatali smene.

"Odluka o razrešenjima je zakonita i u domenu ovlašćenja premijera. A s obzirom na to da dotični odbijaju odstupiti, Plenković bi im trebalo poslati policiju i zaštitare da ih istog trenutka izbace iz institucija koje uzurpiraju. To bi bilo dosledno, ali to je već duboko more za sinove plićaka", zaključio je Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu