Grčka: Makedonija bi mogla da zapadne u dublju krizu

Atina -- Grčko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je zabrinutost da bi Makedonija mogla da zapadne u duboku političku krizu, pozivajući političke rivale na saradnju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Ministarstvo je, u kasno sinoć objavljenom saopštenju, izrazilo "žalost i zabrinutost" zbog napada na Sobranje i pozvalo makedonske političke suparnike da pokažu "duh kompromisa i saradnje", prenela je agencija AP.

Bez toga, upozorava grčko ministarstvo, moglo bi da dođe do "eksplozivne situacije".

Makedonski MUP je saopštio da je situacija u centru Skoplja normalizovana, nakon što je u centru makedonske prestonice u protestima povređeno između 77 i 100 ljudi.

Makedonski MUP je na sajtu objavio da je do 23:30 sati sinoć 77 građana zatražilo lekarsku pomoć, dok RTS javlja, pozivajući se na makedonsku policiju da je u sinoćnjim neredima u Skoplju povređene 102 osobe povređene, među kojima 22 policajca i trojica poslanika.

U makedonskom Sobranju se od 18 sati sinoć odvijala istinska drama, gde su demonstranti, nakon što je parlamentarna većina izabrala Talata Džaferija za predsedavajućeg parlamenta, upali u zgradu i napali i raskrvarili glave lidera SDSM Zorana Zaeva i potpredsednika te stranke Damjanu Mančevskom, a teže je povređen poslanik Alijanse za Albance, Zijadin Sela, javili su tamošnji mediji. Zaev je lakše povređen u pesničenju.

Većina u makedonskom Sobranju koju čine SDSM Zoran Zaev i albanske stranke, izabrala je juče, posle prekida sednice Talata Džaferija za predsednika parlamenta, a pristalice pokreta "Za zajedničku Makedoniju" upali su u zgradu Sobranja gde ih je obezbeđenje sprečilo da se popnu stepenicama u salu u kojoj su poslanici.

Među demonstrantima bilo je i ljudi sa crnim maskama na licima.

Do izbora Džaferija došlo je pošto je predsedavajući Sobranja Trajko Veljanovski prekinuo sednicu Sobranja, na čijem dnevnom redu nije bio izbor novog predsednika parlamenta.

Međutim, predsedavanje je tada preuzeo najstariji poslanik u sali koji je glasovima poslanika SDSM i albanskih partija stavio na dnevni red izbor predsednika Sobranja, pa je potom Džaferi i izabran.

U sali su ostali i poslanici VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji su uzvikivali "Ovo je puč".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 482 idi na stranu