Bratu: Promena granica neće biti

Priština -- Šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu smatra da promena granica na Balkanu neće biti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

On je naveo da izjave Edija Rame ili Hašima Tačija treba da budu poruka Briselu da priče o integraciji regiona u EU treba da budu proraćene konkretnim koracima.

"Mislim da treba da bude jasno da promena granica u ovom regionu svakako nešto što je van nekog dnevnog reda, da to svakako nije pristup Evropske unije kada je reč o rešavanju političkih problema, tako da ovakve izjave, mogu vrlo lako da budu pogrešno protumačene i svakako nisu od pomoći, tako da mislim da moramo da budemo veoma jasni da granice ostaju onakve kakve jesu", rekao je Bratu.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu je rekao da su građani i njihovi predstavnici frustrirani dinamikom evropskih integracija, navodeći da nije sva krivica na Briselu, jer je odgovornost za procese delom i na liderima regiona.

Bratu kaže i da je dijalog Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu deo regionalnog procesa stabilizacije, te da je zbog toga potrebna komunikacija kojom bi bili rešavani svakodnevni problemi građana.

Gostujući u emisiji Razgovor na RTK2, Bratu je rekao da izjave o nacionalnom ujedinjenu Albanaca vidi kao poruku Evropskoj uniji da je neophodno ubrzati proces integracije regiona u EU.

Za njega je briselski dijalog je mnogo više od razgovora Beograda i Prištine, to je deo regionalnog procesa stabilizacije, do koje se dolazi komunikacijom, kojom se rešavaju problemi i stvara poverenje.

Dijalog je važan i za proces evrointegracija i zato bi ga trebalo nastaviti, smatra Bratu.

"Hteli bismo da podstaknemo proces, da dijalog i dalje teče, hteli bismo da vidimo da sporazumi budu realizovani jer realizacija tehničkih sporazuma može da olakša uslove života građana“, rekao je Bratu.

Bratu je naveo da komunikacija između Beograda i Prištine i dalje postoji, ali da nije na nivou kao ranije.

Zvanični Brisel bi sada trebalo da pomogne Beogradu i Prištini da prevaziđu razlike i započnu formiranje Zajednice srpskih opština, a OEBS je spreman da se uključi u proces izrade statuta i pruži tehničku i stručnu pomoć, dodaje šef ove organizacije.

"Ja verujem da postoji volja u Prištini da se započne ovaj proces pod određenim uslovima i postoji volja u Beogradu da se započne proces, ali pod neznatno drugačijim uslovima. Sada sa međunarodnim partnerima treba da iznađemo formulu koja će omogućiti otpočinjanje ovog procesa“, istakao je Bratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 79 idi na stranu