"Ako Zijadin Sela umre, umire i Slavomakedonija" FOTO

Skoplje -- Zastupnik Alijanse za Albance Zijadin Sela najteže je povređen kada su demonstranti upali u zgradu Sobranja u četvrtak uveče u Skoplju.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Na fotografijama koje su se začas proširile društvenim mrežama vidi se Sela kako leži potpuno krvavog lica.

Korisnici društvenih mreža kažu da se Sela bori za život, ali to nije proverena informacija. Ipak, kako piše "Indeks", ova fotografija izazvala je bes ljudi na internetu, a sve je više onih koji prete državnim udarom ako albanski zastupnik umre.

Pročitajte još:

"Očekujemo građanski rat ukoliko Sela umre", objavio je jedan korisnik Tvitera na albanskom.

Na Fejsbuku se pojavila poruka da će "ukoliko Zijadin Sela umre, umreti i Slavomakedonija". Među komentarima nalazi se i onaj da su tokom napada na Selu "makedonski fašisti uzvikivali 'prokleti Albanci'".

Policija je saopštila da je situacija u centru Skoplja normalizovana, nakon što je u centru makedonske prestonice u protestima povređeno između 77 i 100 ljudi. Neki su i u bolnicama, uglavnom s lakšim povredama.

Sada na ulicama Skoplja policije gotovo da nema, prenosi televizija N1. Mediji su sinoć preneli da demonstranti dižu šatore ispred Sobranja, kao i da dolaze iz svih delova Makedonije, ali kako prenosi N1, čiji je reporter na mestu zbivanja, stanje je mirno. Sve partije pozivaju na mir, a danas se očekuje sastanak na koji je šefove stranaka pozvao predsednik Makedonije Đorđe Ivanov. Neizvesno je da li će sastanaka biti, kao i ko će im prisustvovati, jer su dvojica od četvorice lidera nove parlamentarne većine povređena.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je da su evakuisani preostali poslanici tamošnjeg parlamenta.

"Povređeni poslanik Zijadin Sela evakuisan je iz Sobranja i specijalnim vozilom prevezen u Urgentni centar", navodi se u saopštenju.

Oko zgrade Sobranja su postavljene metalne barikade, javlja MIA. Građani Makedonije, koji mesecima protestuju protiv mogućnosti da SDSM Zorana Zaeva sa albanskim partijama formira novu vladu, u šatorima su prenoćili ispred zgrade Sobranja.

Prema procenama skopskih medija, ispred Sobranja bilo je više od 50.000 ljudi.

Oni se protive izboru Talata Džeferija iz albanske partije DUI za predsednika parlamenta i smatraju da je to učinjeno protivno Ustavu i zakonu.

U proglasu koji su prosledili svim medijima i stranim ambasadama u Skoplju navodi se da je narod pokazao da brani demokratiju u Makedoniji i da je pokazao veći stepen "razumnosti", kao i nameru "da se ide do kraja", odnosno da "nema odstupanja", preneli su skopski mediji.

U makedonskom Sobranju od šest sati po podne dešavala se prava drama, u kojoj su demonstranti, nakon što je parlamentarna većina izabrala Talata Džaferija za predsedavajućeg parlamenta, upali u zgradu i napali i raskrvarili glave lidera SDSM Zorana Zaeva i potpredsednika te stranke Damjanu Mančevskom, a teže je povređen poslanik Alijanse za Albance, Zijadin Sela, javili su tamošnji mediji.

Opširnije - OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu