Ateisti Srbije: Zašto 500.000€ iz budžeta za hram u CG?

Novi Sad -- Udruženje Ateisti Srbije je saopštilo da je "uzasnuto" odlukom Vlade Srbije da iz budžeta da više od pola miliona evra za izgradnju hrama SPC u Beranama.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Ateisti Srbije su u saopštenju naveli da je to nova zloupotreba budžeta Srbije.

"Novac poreskih obveznika Srbije, novac iz budžeta koji SPC ne puni, dat je SPC za potrebe izgradnje crkve u drugoj državi", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je, što je još mnogo gore, novac za te potrebe uzet iz tekućih budžetskih rezervi, odnosno onog dela budžeta koji se koristi isključivo u slučajevima vanrednih okolnosti.

"Da li je za državu Srbiju izgradnja crkava SPC-a ravna saniranju elementarnih nepogoda ili sprečavanju istih?", pitali su Ateisti Srbije.

Oni su naveli da SPC godišnje iz budžeta dobija sedam miliona evra, iako je sama oslobođena plaćanja poreza, te tako godišnje prihoduje "više od deset miliona evra".

"To je crkva čijim sveštenicima iz budžeta koji ne pune, isplaćujemo penzije, zdravstveno osiguranje, koja odbija da plati porez na imovinu. To je crkva kojoj privatni poslovi, popularni biznisi, donose preko 140 miliona evra godišnje, koja ima zakonsku prednost i povoljnosti pri restituciji, koja se bavi izgradnjom i izdavanjem nekretnina, mimo poreskih obaveza i propisa. To je crkva kojoj se na ime obaveznih doplatnih poštanskih markica, svake godine obezbedi preko 600 hiljada evra za Hram Svetog Save, taj Skadar na Bojani u beogradskom Karađorđevom parku", piše u saopštenju.

Ateisti Srbije su dodali da vladike SPC imaju vozni park "dostojan arapskih šeika", a "u svojim dvorima pozlaćene slavine".

"Pa kada će biti dosta? Kada će biti dosta novca za SPC?", pitaju u saopštenju Ateisti Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 150 idi na stranu