Dačić: Francuska nije ispoštovala žrtve, rekao sam Erou...

Valeta -- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u Valeti da je francuskom kolegi Žan-Mark Erou preneo da je Srbija "veoma teško primila" odluku suda u Kolmaru.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Dačić je naveo da je Erou rekao da je Francuska izrazila nepoštovanje prema srpskim žrtvama, koje imaju pravo na pravdu kao i druge žrtve.

Dačić učestvuje u Valeti na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i država kandidata za članstvo.

On je dodao da je ministru spoljnih poslova Francuske preneo i da je Srbija pozvala svog ambasadora u Francuskoj na konsultacije u Beograd i da ambasador stiže večeras.

Dačić je ponovio da će to ostaviti trag na bilateralne odnose dve zemlje.

"Sve ovo što sam rekao, govorim zbog toga što želimo da sačuvamo mir i stabilnost. Smatramo da je ideja EU veoma važna za smrivanje tenzija u regionu, da se tako pokazuje da svi imamo zajednički cilj kome će Srbija biti posvećena i da će premijer, budući predsednik i nova vlada raditi posvećeno ka ostvarenju tog cilja", poručio je Dačić posle sastanka.

On je govorio o situaciji u Srbiji i regionu, poručivši da je kapitalna vrednost koju Srbija ima u ovom trenutku - politička stabilnost.

"U tom smislu, istakao sam da je pobeda premijera Vučića na predsedničkim izborima doprinos toj političkoj stabilnosti i da će nova Vlada koja se bude formirala nastaviti da bude posvećena članstvu u EU i izgradnji mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu", rekao je Dačić.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Dačić je naglasio da dešavanja u Makedoniji ne mogu da se posmatraju kao "izolovan slučaj", da predstavljaju posledicu raznih izjava kojima se podstiču "neki projekti koji mogu da izazovu nestabilnost", kao i da je Srbija izložena takvim potezima.

Kako je precizirao, u pitanju su najave koje kontinuirano dolaze iz Tirane, Prištine, Bujanovca, a prenose se i na druge zemlje kao što je Makedonija.

"To su ideje o stvaranju Velike Albanije i ujedinjenju svih Albanaca. Ovde sam upitao kako bi se reagovalo da mi pomenemo ideju o ujedinjenje svih Srba u jednu državu i da li bi se o istoj ćutalo", upitao je Dačić.

On je dodao da je na sastanku istakao da je Srbija izložena pretnjama i u samoj Srbiji, a to su izjave da Vučić nije predsednik Albancima na jugu Srbije nego da je to (premijer Albanije) Edi Rama.

"Naglasio sam da su to provokacije na koje Srbija ne reguje. Suzdržani smo jer želimo da budemo proizvođač mira i stabilnosti u regionu", rekao je Dačić nakon sastanka u Valeti.

Sastanku u Valeti predsedavali su visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i malteški ministar spoljnih poslova Džordž Vela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 273 idi na stranu