"Srbija je još više upućena na saradnju sa NATO"

Lider DS Dragan Šutanovac kaže da je Srbija posle odluke Skupštine CG o članstvu u NATO-u, još više upućena na posrednu ili neposrednu saradnju sa NATO.

Izvor: Beta
Podeli

Šutanovac, koji je i bivši ministar odbrane, za Betu ističe da se Crna Gora "kristalno jasno opredelila za evroatlantske integracije i u tom smislu vodi politiku koja donosi rezultat".

"Crna Gora je nakon Slovenije i Hrvatske treća republika bivše SFRJ koja se odlučila da bude članica NATO dok je Makedonija na čekanju iz razloga veta koji je Grčka stavila zbog imena koje Grčka osporava. Ako posmatramo u širem kontekstu i ukoliko uvažimo činjenicu da je i na Kosovu NATO prisutan kroz svoje jedinice u okviru KFOR-a, jasno je da se bezbednosno okruženje Srbije menja i da ćemo iz praktičnih i pragmatičnih razloga biti upućeni bilo posredno ili neposredno da sarađujemo sa NATO", rekao je Šutanovac.

On je rekao da težnja Crne Gore da bude u severnoatlantskoj alijansi ima više razloga, od toga da se kao mala zemlja priključuje najmoćnijem odbrambenom savezu kao "bezbednosnom kišobranu" koji donosi ne samo bezbednosnu stabilnost već je i zamajac za razvoj privrede, do toga da uhvati brzi kolovoz na putu ka konačnim EU integracijama.

Predsednik DS je dodao da je Srbija opredeljena za saradnju sa NATO kroz program Partnerstvo za mir i da postoji veliki niz mogućnosti za unapređenje saradnje na obostranu korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 273 idi na stranu