"Lunaček bi drugačije kada bi upoznala žrtve Haradinaja"

Beč -- Kada Ramuš Haradinaj poziva na etničko čišćenje Srba treba reagovati, a ne ćutati i okrivljavati Srbiju, izjavio je ministar Aleksandar Vulin.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Kako kaže, bilo bi dobro kada bi međunarodna zajednica i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček to razumeli.

On je, reagujući na odluku francuskog suda u Kolmaru i reakciju potpredsednice Evropkog parlamenta Lunaček izrazio žaljenje što ova austrijska političarka nikako da shvati da ratni zločini ne zastarevaju i da nema starih i zastarelih optužnica kada su u pitanju ratni zločini.

"Možda bi gospođa Lunaček bolje razumela o čemu govori kada bi bolje upoznala porodice žrtava Ramuša Haradinaja. Biće mi veliko zadovoljstvo da je upoznam sa porodicama žrtava Haradinaja pa neka njima objasni da su njihovi najmiliji zastareli i da potraga za pravdom za njihove živote i smrt nešto što je zastarelo i puka politika", poručio je Vulin.

On je podsetio da je Haradinaj oslobođen zahvaljujući ubistvima svedoka.

"Ne smemo zaboraviti da Haradinaj nije oslobođen zato što je nevin, već zato što su pobijeni svi svedoci, pa više nije bilo dokaza protiv njega", ukazao je on.

Vulin je kazao da je ono što posebno brine jeste što je Haradinaj čim je došao u Prištinu rekao da je njegova pretnja ratom bila ozbiljna, da bi Srbi bili proterani, da ih ne bi bilo na Kosovu i Metohiji.

"Čak se pozvao i na primer Hrvatske, gde je rekao da bi uradili isto što su uradili Hrvati, a „Oluja“ je proterala 250.000 Srba i svela ih na veoma mali broj koji sada živi u Hrvatskoj. To brine, kao što i posebno brine što je međunarodna zajednica opet prećutala pretnju ratom", istakao je on.

Lunaček bi, prema njegovim rečima, više pomogla Evropi, nama, Kosovu i Metohiji i sebi kada bi razumela da ratni zločini ne zastarevaju, da sve žrtve bez obzira na nacionalnost imaju pravo na pravdu i kada bi razumela da kada Haradinaj poziva na etničko čišćenje Srba treba reagovati a ne ćutati i okrivljavati Srbiju.

Apelacioni sud u Kolmaru ranije je odbio zahtev Srbije za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja.

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestiteljka za Kosovo Ulrike Lunaček pozdravila je odluku o puštanju Ramuša Haradinaja.

Osim toga, ona je pozvala EU da utiče na to da Srbija povuče "zastarele naloge za hapšenja", kao uslov za nastavak briselskog dijaloga.

"Postojanje zastarelog međunarodnog naloga za hapšenje iz 2004, izdatog od Srbije, koja trenutno pod pokroviteljstvom EU vodi dijalog sa Kosovom, potpuno je neprihvatljivo", kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 273 idi na stranu