Ljajić: Optužnica protiv Haradinaja ostaje

Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da će optužnica protiv Ramuša Haradinaja ostati na snazi.

Izvor: Beta
Podeli

Kako kaže, javni tužilac u Francuskoj ima rok od pet dana da uloži žalbu na odluku o odbacivanju zahteva Srbije za izručenjem Haradinaja.

Ljajić je za televiziju N1 ocenio da ukoliko se ne bude sudilo zločincima, pomirenje u regionu neće biti moguće.

"Videćemo da li će Specijalni sud na Kosovu imati hrabrosti da procesuira one koji su počinili ratne zločine, odnosno da li je formiran samo da se zamažu oči porodicama žrtava ili ima ozbiljnu nameru da proceisura sve koji su počinili zločine na Kosovu", kazao je Ljajić.

Apelacioni sud u francuskom Kolmaru, nakon nekoliko odlaganja konačne odluke, odbio je zahtev Srbije za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK, sada lider Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici, koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije je uputilo Francuskoj zahtev za njegovo izručenje, uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja se protiv njega vodi.

Haradinaj je nedelju dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 273 idi na stranu