Rusija zabranila tri NVO povezane sa Hodorkovskim

Ruske vlasti zabranile su rad tri organizacije koje se povezuju sa bivšim naftinim tajkunom i kritičarem Kremlja Mihailom Hodorovskim.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Te organizacije su označene kao "nepoželjne" zbog sumnje da pokušavaju da izazovu nemire i diskredituju izbore u toj zemlji.

U skladu sa kontroverznim ruskim zakonom koji se odnosi na strane grupe optužene za političko mešanje, državni tužilac prepoznao je kao nepoželjne "Otkritaja Rošia", "Institut za savremenu Rusiju" i "Građanski pokret otvorena Rusija".

"Njihove aktivnosti su usmerene na inspirisanje protesta i destabilizovanje nacionalne politike, što je pretnja temeljima ruskog ustavnog sistema i državne bezbednosti", rekao je državni tužilac.

Hodorovski živi u inostranstvu od kada je 2013. godine pušten na slobodu iz zatvora, a tri organizacije koje on podržava su se na taj način pridružile su još sedam, mahom američkih, organizacija na listi "nepoželjnih" koju vodi rusko Ministarstvo pravde.

Entitetima sa "liste nepoželjnih" zabranjeno je da objavljuju publikacije u Rusiji, a postoji rizik da će njihovi bankovni računi biti blokirani, dok osobama koje s njima sarađuju preti zatvorska ili novčana kazna, kao i zabrana ulaska u Rusiju.

Hodorovski, koji je bio vlasnik naftnog giganta Jukos pre nego što je osuđen u dva "sporna slučaja", sada živi u inostranstvu, ali njegova organizacija Otvorena Rusija zadržala je kancelariju i vebsajt u Rusiji, podseća AFP.

Hodorovski je na svom nalogu na Tviteru napisao da je ponosan što je na listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 482 idi na stranu