"Podrška EU nedemokratskoj vlasti u Srbiji govori o EU"

Beograd -- Lider SDS Boris Tadić kaže da podrška EU "nedemokratskoj vlasti u Srbiji" govori o stanju demokratije u EU i zabrinjavajućem smanjivanju evropskih kriterijuma.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

"Ukoliko EU nastavi da podržava nedemokratske režime samo zbog toga što ispunjavaju neke tehničke zahteve, na kraju će se desiti ili da neke članice blokiraju članstvo Srbije u EU pod izgovorom da ne ispunjava kriterijume demokratije ili će se EU odreći sopstvenih kriterijuma", rekao je Tadić.

U saopštenju SDS navodi se da su Tadić i predsednikom švedskog parlamenta Urban Alinom razgovarali o stanju demokratije u Srbiji, ali i o krizi demokratije na evropskom tlu.

Tadić je u razgovoru sa Alinom, sa kojim je ranije imao uspešnu saradnju u okviru Partije evropskih socijalista, posebno istakao problem medijskih sloboda u Srbiji, ukazujući da su kontrolisani i cenzurisani mediji jedan od najjasnijih pokazatelja nedemokratskog upravljanja Srbijom.

Razgovarajući o globalnim i evropskim izazovima, Tadić je izrazio zabrinutost zbog porasta nacionalizma i populizma u Evropi.

"U vreme kada sam bio predsednik Srbije moja agenda bila je skandinavizacije Balkana u kontekstu politike pomirenja i uspostavljanja trajne stabilnosti. Nažalost, danas mi se čini da je realniji scenario proces balkanizacije Evrope", rekao je Tadić.

U kontekstu aktuelnih izazova Evrope, Tadić i Alin su se posebno osvrnuli na izazov migracija i način rešavanja tog problema.

Tadić je istakao da migracije za države Zapadnog Balkana i EU ne smeju biti samo zajednički problem, već i put ka zajedničkom rešenju i prilika za uspešnu saradnju, piše u saopštenju.

Alin je u Beogadu razgovarao sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 273 idi na stranu