Ukrajina "isekla" struju Lugansku, Rusija pomaže

Ukrajina je obustavila snabdevanje strujom pobunjenoj Luganskoj oblasti, saopštila je ukrajinska državna energetska kompanija Ukrenergo.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Kremlj je saopštio da će Rusija snabdevati strujom Lugansk.

Kompanija je navela da je taj potez u skladu s odlukom ukrajinskog ministarstva rudarstva i energetike, a da je razlog dug za električnu energiju u mnogim područjima Luganske oblasti.

Izvršni direktor dela Ukrajinske elektrodistribucije koji je zadužen za Lugansku oblast Vladimir Gricaj rekao je da je u skladu sa uputstvom Ministarstva za energetiku isporuka struje obustavljena u ponoć.

Mediji u Luganskoj oblasti potvrdili su da je obustavljena isporuka struje, prenela je agencija Tas.

Predsednik Luganske narodne republike Igor Plotnicki rekao je, međutim, da ta oblast svakako neće ostati bez struje.

Luganska energetska asocijacija je planove za obustavu objavila marta prošle godine, a do marta ove godine je struja isključivana ciljano zbog dugova od preko 500.000 dolara.

Kremlj je saopštio da će Rusija snabdevati strujom pobunjene oblasti na istoku Ukrajine nakon što je Ukrajina obustavila snabdevanje zbog neplaćenih računa.

Ruski posrednik u pregovorima ukrajinske vlade i pobunjenika Boris Grizlov rekao je da je ruska vlada odlučila da pomogne u snabdevanju Luganska električnom energijom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je odluku opisao kao humanitarnu misiju, ali nije otkrio kako će isporuka struje biti organizovana.

Ukrajina je snabdevanje obustavila u ponoć.

U borbama između pobunjenika i ukrajinske vlade je od 2014. poginulo 9.900 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 482 idi na stranu