"Studentima u K. Mitrovici problem sloboda kretanja"

Beograd -- Predsednik Saveza studenata Srbije Milan Savić kaže za RTS da studente na Prištinskom univerzitetu muče isti studentski problemi kao sve druge kolege.

Izvor: Beta
Podeli

Problem je jedino sloboda kretanja, jer smo ograničeni samo na severni deo grada i na sever Kosova, objašnjava Savić.

U Kosovskoj Mitrovici obeležava se Dan studenata Prištinskog univerziteta.

Milan Savić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se život i rad studenata Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici ne razlikuje od života i rada kolega na ostalim univerzitetima u Srbiji.

"Studente ovde muče problemi uslova studiranja, opterećenost rokova, a imaju čak i bolje uslove nego studenti u ostalim delovima Srbije. Problem je sloboda kretanja, jer smo ograničeni samo na severni deo grada i na sever Kosova, a svi ostali problemi su svakodnevni, studentski problemi", objašnjava predsednik Saveza studenata Srbije i doskorašnji predsednik saveza studenata Prištinskog univerziteta Milan Savić.

Kaže da je studentima koji žive južno od Ibra taj univerzitet izlaz iz tog okruženja i da svi smatraju Univerzitet putem ka boljem životu.

"Univerzitet radi po nastavnim planovima i programima Republike Srbije. Danas proslavljamo naš dan, koji je inače 23. aprila, i dobili smo čestitke sa više instanci iz Republike Srbije", kaže Savić.

Dodaje da će, dok Prištinski univerzitet radi po programima RS, biti studenata na Univerzitetu a samim tim i Srba na KiM.

"Univerzitet je osnovan u Prištini, ali je nakon događaja 1999. i 2000. godine premešten u Kosovsku Mitrovicu. Imamo i povećan broj studenata iz južne i centralne Srbije, ali i iz Beograda, Vojvodine... Nekih 60 odsto studenata", napominje Savić.

Kaže da je Kosovska Mitrovica studentski grad koji ima oko 11.000 studenata.

"Grad je leti oko kampusa grad duhova, bez studenata, grad je leti prazan", ističe Savić.

Prištinski univerzitet privremeno je u Kosovskoj Mitrovici od 2001. godine, a u svom sastavu ima 10 fakulteta. Postoji i studentski dom, sa ostalim pratećim delovima i programima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 79 idi na stranu