Veritas: Ekshumirane žrtve u Hrvatskoj su srpski civili

Beograd -- Dokumentaciono-informativni centar Veritas saopštio je da posmrtni ostaci ekshumirani na Novom groblju u Glini pripadaju srpskim civilima stradalim u "Oluji".

Izvor: Tanjug
Podeli

U saopštenju se navodi da je ekshumirano 36 posmrtnih ostataka, te da hrvatske strana tvrdi da je reč o neidentifikkovanim posmrtnim ostacima iz "Domovinskog rata" osoba poginulih 1995. godine, koji su "nakon sprovedene humane asanacije" bili ukopani u pojedinačnim grobnicama.

Komisija Vlade Srbije za nestala lica, čiji predstavnici su kao stručni saradnici prisustvovali ekshumaciji, međutim, saopštili su da se radi o žrtvama srpske nacionalnosti stradalim u hrvatskoj akciji Oluja.

Od ukupnog broja ekshumiranih, 27 osoba su muškog pola, šest ženskog, jedno je dete, dok za posmrtne ostatke dve osobe nije bilo moguće odrediti pol.

Prema "Popisu poginulih lica u akciji 'Oluja' sa mestom pokopa posmrtnih ostataka", koji je Hrvatska predala srpskoj strani u martu 1996. godine, na groblju u Glini bilo je pokopano 44 posmrtna ostatka, od kojih šest pod imenom: Miloš Arbutina (73) iz Goričke kod Dvora, Ilija Dunović (48) iz Primišlja kod Slunja, Dmitar Krošnjar (46) iz G. Čemernice kod Vrginmosta, Milan Vujaklija (59) iz G. Žirovca kod Dvora, Petar Vukičević (64) iz Dragotine kod Gline, i Jovan Kokić , bez ostalih generalija.

Na pomenutom spisku nalazilo se i ime Ane Dmitrović (66) iz Pješčanice kod Vrginmosta, za koju je Veritas utvrdio da je živa, što znači da je pod njenim imenom pokopan neko drugi.

Prema Veritasovim saznanjima, Milana Vujakliju su, 7. avgusta 1995, u D. Žirovcu, u zaseoku Ostojići, zaklali pripadnici 5. korpusa armije BiH; Ilija Dunović i Dmitar Krošnjar su zadnji put viđeni, takođe 7. avgusta, u izbegličkoj koloni, prvi kod Žirovca a drugi ispred Dvora; Petra Vukičevića su, 13. avgusta, pred njegovom kućom u Dragotini, ubili hrvatski vojnici, dok im je sprečavao pljačku njegove imovine; Miloša Arbutinu, profesora u penziji, 6. oktobra iste godine, na ulici u Dvoru, dok je vozio biciklu oborio je i pregazio kamion Hrvatske vojske.

Dečji posmrtni ostaci verovatno pripadaju šestomesečnom Mili Vujiću, koji je zajedno sa roditeljima stradao 7. avgusta na obroncima Petrove gore.

Srbi sa područja Vojnića su se, bežeći ispred neprijatelja, okupili na prevoju Biljeg, odakle su, noću 6/7. avgusta, krenuli preko Petrove gore prema Topuskom, gde je bila komanda Kordunaškog korpusa.

Među njima je bio i Neđeljko Vujić (25), iz Vojišnice, sa nevenčanom suprugom Gordanom Bilbijom (20), rođenom u selu Marini kod Sanskog Mosta, i njihovom šestomesečnom bebom.

Sklonili su se u jednu kuću u selu Ključar, odakle se uskoro začula eksplozija, od koje se kuća urušila zatrpavši tročlanu porodicu.

Sudovi u Vojniću i Prijedoru su, pre više godina, u vanparničnom postupku, na predlog njihovih roditelja, na osnovu kazivanja svedoka, utvrdili smrt Neđeljka i Gordane, koja je i upisana u matične knjige umrlih.

U uverenju da su njihovi posmrtni ostaci potpuno uništeni, Neđeljkovi roditelji su povukli zahtev za traženje njegovih posmrtnih ostataka, dok Gordanini roditelj, koji žive u Prijedoru, i dalje tragaju za kćerkom i unukom.

Ekshumacija dečjih posmrtnih ostataka na Novom groblju u Glini, Neđeljkovim i Gordaninim roditeljima daje nadu da je ipak nešto od njih ostalo, a da li je nada opravdana pokazaće identifikacija metodom analize DNK.

U poslednjih sedamnaest godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, na području Hrvatske i bivše RSK ekshumirano je ukupno 1.500 leševa srpskih žrtava, od čega je do sada identifikovano 1.023 posmrtna ostatka.

Na Veritasovom spisku nestalih još se nalazi 1.821 lice srpske nacionalnosti koji su nestali u periodu 1991- 1995. na području Hrvatske i bivše RSK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu