Mediji: Pao dogovor Zaeva i Ahmetija

Skoplje -- Osamnaestog dana konstitutivnog zasedanja makedonskog parlamenta lideri SDSM Zoran Zaev i albanske partije DUI Ali Ahmeti održali su desetominutni sastanak.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pozivajući se na nezvanična saznanja, skopski mediji prenose da su se Zaev i Ahmeti dogovorili o izboru Talata Džaferja za predsednika parlamenta i na taj način prekinuli višemesečnu postizbornu agoniju zbog formiranja nove vlade.

Zaev i Ahmeti se, kako se navodi, još nalaze u zgradi parlamenta, gde se, kako se pretpostavlja, još konsultuju sa poslaničkim grupama.

Očekuje se da će se Zaev i Ahmeti uskoro obratiti medijima.

Evropska unija, kako su preneli neki mediji, razmatra mogućnost uvođenja sankcija pojedinim makedonskim liderima, pre svih predsedniku Đorđu Ivanovu i lideru VMRO-DPMNE i bivšem premijeru Nikoli Gruevskom, zbog blokade rada parlamenta i izbora nove reformske vlade.

Prethodno je mogućnost sankcija pojedincima iz vlasti najavio i Stejt department.

Sankcije bi se, kako je navedeno, ogledale u zabrani putovanja i blokadi računa.

Četiri i po meseca od vanrednih parlamentarnih izbora Makedonija nema vladu, nema predsednika parlamenta, a mandati gradonačelnika i predsednika opština su istekli, jer redovne lokalne izbore nije imao ko da raspiše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu