Spor HR i SLO: Predložene nove mere, haos u četvrtak

Od četvrtka bi na graničnim prelazima između Slovenije i Hrvatske moglo doći do još većih gužvi, piše zagrebački "Jutarnji".

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Kako navode, slovenačka policija i služba za autoputeve DARS sve kamione će preusmeravati na velike granične prelaze poput Bregane i Macelja.

Državni sekretar u slovenskom MUP-u Andrej Špenga tvrdi kako je ta tehnička mera doneta kako bi se stanovništvo uz manje prelaze s Hrvatskom zaštitilo od buke i velikih gužvi.

Tako će se teretni saobraćaj usmeravati ka velikim prelazima, a na manje će biti usmeravani putnički automobili.

Osim toga, iz slovenačke policije navode da će početi sa postavljanjem semafora i signalizacije za upozorenja o saobraćaju pred graničnim prelazima.

"To bi trebalo da spreči velike kolone i gužve. Verujemo da ćemo takvim tehničkim rešenjima rasteretiti granične prelaze", naglasio je Špenga.

Osim semafora i znakova uz autoput pre graničnih prelaza biće postavljeni i sanitarni čvorovi za putnike.

Nove velike gužve na prelazima se očekuju od četvrtka kada je u Sloveniji neradni državni praznik i počinju produženi prvomajski praznici, a mnogobrojni Slovenci kreću prema Hrvatskoj na odmor.

"Mi ćemo upotrebiti sve kadrovske resurse kojima raspolažemo da ne bi bilo zastoja i gužvi. Nadam se da će i naši susedi Hrvati učiniti isto", poručio je Špenga.

I dok Slovenija ne popušta u striktnoj primeni Uredbe o sistemnom nadzoru granice iz Hrvatske i dalje stižu apeli na Slovence da popuste.

Tako je premijer Andrej Plenković izrazio nadu kako će se do početka turističke sezone naći rešenje o trenutnom “neodrživom stanju s dugim čekanjima na granicama”.

"Ova uredba o Šengenu ima mogućnost derogacije da se pređe sa sistemnim na ciljane kontrole. Hrvatska i Mađarska su to napravile, a očekujemo to i od Slovenije", upozorio je Plenković.

Božo Petrov iskoristio je govor na Konferenciji predsednika parlamenata članica EU u Bratislavi kako bi takođe pokušao da urgira na smanjenje rigoroznih graničnih kontrola.

Međutim, u Ljubljani barem za sada na te pozive samo odmahuju rukom i tvrde da neće biti promena graničnog režima jer bi u tom slučaju Slovenija morala da napusti Šengen.

"Nastavićemo sistemske kontrole i tek povremeno provoditi blaže ciljane kontrole, zavisno od procene rizika i dužine čekanja, a na to nas obavezuju izmene šengenske uredbe". rekao je slovenački premijer Miro Cerar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu