Višegodišnje presude za trojicu u slučaju "Lora 2"

Split -- Županijski sud u Splitu izrekao je višegodišnje zatvorske kazne trojici bivših vojnih policajca za zločin nad ratnim zarobljenicima u slučaju "Lora 2".

Izvor: Tanjug
Podeli

U postupku Lora 2, zamenik upravnika Vojno-istražnog centra Tonči Vrkić osuđen je na šest godina zatvora, a pripadnici 72. ratne vojne policije Ante Gudić i Anđelko Botić dobili su po četiri godine zatvora, a u pitanju su nepravosnažne kazne, prenosi Hina.

Zajedno sa kaznama iz slučaja Lore 1- ratni zločin protiv civila, Tončiju Vrkiću dosuđeno je objedinjenih 10, a Anti Gudiću i Anđelku Botiću po osam godina zatvora.

S obzirom na to da su već pravosnažno osuđeni na zatvorske kazne u slučaju Lora 1, sudija im je izrekao jedinstvene kazne od deset i po osam godina zatvora.

Kako se navodi, u izdržavanje im je uračunato vreme provedeno u zatvoru na osnovu presude iz Lore 1, a budući da su odslužili kazne iz prvog slučaja, ostalo im je još oko dve godine zatvora. .

Pravosnažnu presudu splitskog Županijskoga suda iz 2006. potvrdio je 2007. Vrhovni sud Hrvatske, a rok žalbe na današnju nepravosnažnu jedinstvenu kaznu je 15 dana.

Optuženi se, u slučaju "Lora 2", terete da su od marta do kraja leta 1992. godine psihički i fizički zlostavljali zarobljene pripadnike JNA i srpskih paravojnih jedinica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu