Vulin: Kažu, više nije "velika Albanija" nego "prirodna"

Beograd -- Ministar Aleksandar Vulin izjavio je da se mora reagovati na "sinhronizovane izjave" Edija Rame i Hašima Tačija o ujedinjenju Albanije i Kosova.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Kako kaže, isto važi i za izjavu predsednikaopštine Bujanovac Jonuza Muslijua da je unija Albanije i Kosova "besmislena bez Preševske doline - bez Medveđe, Bujanovca i Preševa".

"Za rat je nažalost potreban samo jedan", naglasio je Vulin.

On je podsetio da su dosadašnje reakcije Srbije na takve provokacije bile odmerene, posle čega smo, navodi, uvek izlazili kao pobednici, što se i sada očekuje.

"Sada se Srbija drugačije gleda i poštuje, njena reč ima težinu. Međunarodna zajednica je počela da veruje u reč Vučića i zato se promenila slika o nama", rekao je Vulin.

Vulin je za televiziju Pink kazao da oni tim izjavama žele da pokažu EU "koliko se proteže njihov uticaj, koliko daleko mogu da zapale Balkan i koliko duboko mogu da ugroze mir i stabilnost ne samo u njihovoj zemlji, već i na teritoriji Srbije".

Istakao je da će Srbija biti faktor mira, da će voditi računa o svom narodu gde god živeo na prostoru Balkana. "Nama je stalo da bude mira na svim prostorima da bismo mogli da se razvijamo. Trudićemo se da sačuvamo dobrosusedske odnose, ali nažalost za rat je potreban samo jedan, za mir bar dvoje", rekao je Vulin.

On je kazao da Srbi i Albanci moraju živeti jedni sa drugima, jer se ne može zanemariti činjenica da "Albanci postoje i da žive u okviru naše države" na Kosovu i Metohiji, kao i u opštinama juga Srbije.

Upitan da prokomentariše dron sa zastavom "velike Albanije" koji se pojavio tokom fudbalske utakmice Škupi i Vardar u Skoplju, Vulin je kazao da "to nije slučajno" i da albanski političari oko sebe pokušavaju da okupe čitavo nacionalističko javno mnjenje kako bi Rama mogao da kaže - ja sam stožer "velike Albanije".

Vulin je naglasio i da je prištinska i kosovska politika uvek bila ucenjivačka, ali da je konačno EU bila više nego jasna da je to više neprihvatljivo.

Prema njegovim rečima, predstavnici Albanije i većine partije Albanaca sad više ne koriste termin "velika Albanija " jer je zastrašujući pojam, već "prirodna Albanija" kao prihvatljiviji termin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 273 idi na stranu