Miščević: Poglavlje 6 neće biti problem

Beograd -- Srbija je u Poglavlju 6 pregovora o prijemu u EU, koje se odnosi na pravo privrednih društava, u velikoj meri usklađena sa EU, izjavila je Tanja Miščević.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Šefica pregovaračkog tima EU dodala je da je usaglašavanje potrebno u oblastima "prekogranično spajanje" i u vezi s Direktivom o transparentnosti podataka o preduzećima koju je potrebno primeniti u potpunosti.

"Nije bilo problem reći u tekstu pregovaračke pozicije (za Poglavlje 6) da Srbija nema problem usklađivanja i da može prihvatiti pravno nasleđe EU u trenutku stupanja u članstvo", navela je ona na predstavljanju Poglavlja 6 koje je organizovano u Palati Srbija sa Savetom stranih investitora (FIC).

Učesnici skupa su podsetili da je Srbija dobila zeleno svetlo da otvori ovo poglavlje bez posebnih uslova, i da je u aprilu 2016. dobila poziv da pripremi pregovaračku poziciju.

Predsednik Pregovaračke grupe za Poglavlje 6, Milun Trivunac rekao je da je pregovaračka pozicija za to poglavlje u postupku usvajanja u Vladi Srbije, i da on očekuje da se to poglavlje zatvori bez velikih teškoća.

"Nakon otvaranja poglavlja, imajući u vidu prethodna iskustva zemalja kandidata, očekujemo da će EU postaviti tri ili čeitiri merila za zatvaranje poglavlja", rekao je Trivunac.

Kao primere je naveo usklađivanje Zakona o privrednim društvima sa Direktivom EU o prekograničnom spajanju, potpuno usklađivanje u oblasti računovodstva i revizije, i jedno ili dva merila u vezi sa tržištem kapitala i preuzimanjem akcionarskih društava.

"S obzirom na stepen usklađenosti zakonodavnog okvira i administrativnih kapaciteta, i nepostojanje otvorenih pitanja, ne očekujemo da će biti teškoća u ispunjavanju merila, i verujemo da bi ovo poglavlje moglo u relativno kratkom roku da bude i zatvoreno", rekao je Trivunac.

Zamenik predsednika Pregovaračke grupe za Poglavlje 6, Dušan Vučković je rekao da je plan da Zakon o privrednim društvima krajem godine dođe u skupštinsku proceduru, pri čemu se javna rasprava može očekivati najkasnije početkom novembra.

Fokus je na usaglašavanju s pravnim tekovinama EU i otklanjanju problema u praksi, u oblastima prinudne likvidacije, prinudnog otkupa akcija, i prava manjinskih i nesaglasnih akcionara.

Radna grupa za izradu izmena zakona radi od početkom aprila, naveo je on.

Kao potrebne izmene naveo je prekogranično spajanje, odnosno sprovođenje statusnih promena društava koja su registrovana u različitim zemjama EU, i usklađivanje sa Uredbom o statusu evropskog društva i evropskoj ekonomskoj interesnoj grupaciji, jer je potrebno predvideti mogućnost njihovog osnivanja i funkcionisanja u Srbiji.

Predstavnik Ministarstva finansija Aleksandar Janjušević ukazao je da je Zakon o računovodstvu takođe u velikoj meri usklađen sa EU, a da su neke izmene potrebne pre svega da bi se uskladio sa izmenama koje su u EU stupile na snagu po donošenju tog zakona 2013. godine.

Kao primer je naveo izmene kriterijuma razvrstavanja pravnih lica i promene u sistemu kontrole revizora.

Izvršna direktorka Saveta stranih investitora Ana Firtel ukazala je na značaj ove oblasti za funkcionisanje privrede.

"To je u suštini bukvar za privredu. Tu piše koje su prava i obaveze vlasnika, koje su prava i obaveze menadžmenta firme, kako se upravlja firmom, kako se izveštava. To je okvir bez kojeg nema prostora za zdravu privredu", navela je ona.

Firtel je ukazala da je važno da rasprave o značajnim zakonima traju dovoljno da bi se omogućio suštinski dijalog.

Prezentaciji je prisustvovao veći broj predstavnika članova FIC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 273 idi na stranu