Može li Marin le Pen do pobede?

Pariz -- Nakon objavljivanja rezultata i u trenucima kada se Marin le Pen spremala da pozdravi pristalice, ostatak francuskog političkog sistema okrenuo se protiv nje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

I dok je izgovarala da je vreme da se francuski narod oslobodi "arogantne elite", oni koje je Le Penova grdila u kampanji odmah su svoju podršku dali Emanuelu Makronu.

Sa 97 odsto prebrojanih glasova, rezultat u prvom krugu predsedničkih izbora je tesan. Makron sa 23,86 odsto glasova i Le Penova sa 21,43 odsto odlaze u drugi krug.

I dok su pristalice Mekronovog pokreta "U marš" slavile, njegovi rivali, republikanac Fransoa Fijon i socijalista Benoa Amon, pozvali su svoje pristalice da glasaju za 39-godišnjeg Fijona koji bi, ukoliko pobedi, postao najmlađi lider još od Napoleona.

Ako Fijonove i Amonove pristalice poslušaju, misija za Le Penovu je skoro nemoguća, piše CNN.

Rezultat u prvom krugu sam po sebi nije šok, navodi CNN. Izlazne ankete su se u prošlosti pokazale kao veoma pouzdane, kakve su bile i sada.

I dok mnogi "novi poznavaoci francuske politike" ostaju iznenađeni činjenicom da je liderka krajnje desnice prošla u drugu rundu, mnogi stručnjaci navode da je ovakav scenario bio očekivan.

Ovo nije prvi put da je kandidat krajnje desnice došao do drugog kruga. Upravo otac Marin le Pen, Žan-Mari le Pen borio se u drugom krugu 2002. protiv Žaka Širaka.

Pravi šok je zapravo, navodi CNN, potpuno odbacivanje dve glavne partije i Makronov uspon do vrha bez svoje tradicionalne partije.

Za mnoge glasače, čini se, ovi izbori su bili iskazivanje želje za promenom i razočaranost političkom klasom.

Francuska se bori sa visokim nivoom nezaposlenosti, ekonomija stagnira, briga je i bezbednost, a ostaje i duboko podeljena.

A kakve su šanse?

Makronovi rezultati iz prve runde i podrška njegovih kolega stavili su ga u komandujuću poziciju.

Ankete mu daju ulogu velikog favorita, ali postoje neke stvari koje Makronu mogu da "otežaju život".

Jedna od njegovih najvećih briga bila bi izlaznost. Ostaje da se nada da će pristalice njegovih rivala stati iza njega. Jedini kandidat koji je završio pri vrhu liste, a koji nije pružio podršku Makronu je Žan-Lik Melanšon. Problem za Makrona bi bio ukoliko bi Makronovi glasači odustali od glasanja u drugom krugu.

Ali kao što se dogodilo 2002. glasači bi vrlo rado da se drže zajedno da spreče Le Penovu da pobedi.

Profesor sa univerziteta UCLA Dominik Tomas navodi da bi se mnogi Francuzi osećali "moralno ucenjenim" da glasaju za Makrona samo da bi bili protiv Marin le Pen.

Sa ovim u vezi, Le Penova bi morala da ubedi plutajuće birače, kao što su oni koji su sada podržali Fijona, da je ona bolja politička opcija od Makrona.

Spoljni faktor bio bi i neki skandal u vezi sa Makronom, ali i teroristički napad koji bi išao u korist Le Penovoj, ali ona ipak ostaje na donjoj poziciji u ovoj trci, piše CNN.

Manje od 24 sata nakon proglašenja rezultata Le Penova je, kako se navodi u tekstu, trošila vreme optužujući Makrona da je "slabić" kada je u pitanju terorizam. Žestoka retorika između dvoje kandidata tek se očekuje do 7. maja.

Ovo će biti takmičenje na kojem će se borba voditi oko bezbednosti, imigracija, Evrope i nezaposlenosti – oblasti na kojima dvoje kandidata teško da mogu više da budu razdvojeni.

U skoro svakoj političkoj oblasti oni su neusaglašeni – od Evrope do imigracija – a idu kroz državu razdvojenu koliko i oni sami.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 482 idi na stranu