Protest, 22. dan: Performans, noviteti, blokiran saobraćaj

Beograd -- Performansom dve devojke koje su sele na ulicu s knjigama u rukama ispred Narodne skupštine počeo je 22. protest protiv dikature'.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Protest je završen oko 20.30 okupljanjem na Terazijama, uz najavu da će se sutra doći u Savamalu, na godišnjicu nelegalnog rušenja objekata u toj beogradskoj četvrti.

Prethodno se oko 150 ljudi okupilo ispred Doma Narodne skupštine i otišlo do obližnjih Terazija.

Zastali su, kratko ispred Terazijske česme da bi se, kako je rečeno preko megafona, podsetili demonstracija iz 1990-ih godina protiv režima Slobodana Miloševića, a zatim su protestovali ispred sedišta lista "Inoformer".

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Tu su pevali "O(ne)svesti se" i posedali na ulicu, a potom su se, posle skandiranja "Ko ne skače taj je Vučić!" vratili do Terazijske česme, uz muziku sa ozvučenja.

"Sutra protest, umesto u 18.00 pred Doma Narodne skuštine počinje u Hercegovačkoj ulici", nekoliko puta je preko megafona najavio jedan od učesnika okupjanja.

Nije bilo incidenata tokom povorke demonstranata koju su predvodili dobošari.

Nosili su veliki transparente "Dole diktatura", "Protiv terora vlasti" i druge, duvali u pištaljke i skandirali protiv vlasti.

Uniformisane policije nije bilo, saobraćajci su regisuli saobraćaj, a primetni su bili policajci u civilu.

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije počeli su 3. aprila, dan posle predsedničkih izbora. Učesnci protesta traže smenjivanje "političke elite", fer i slobodne izbore, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija i smenjivanje "svih korumpiranih funkcionera".

Učesnici protesta "Protiv diktature" u Novom Sadu poručili su danas da će se sutra u Beogradu pridružiti velikom protestu koji Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" organizuje povodom prve godišnjice još nerazjašnjenog rušenja zgrada u četvrti Savamala.

Grupa građana u Subotici okupila se večeras ponovo na centralnom gradskom trgu na 20. protestu "Protiv diktature" i pozvala građane koji imaju instrumente da ih u četvrtak u 19 časova donesu i da održe koncert na gradskom trgu.

Demonstranti su na današnji protest doneli kolače na kojima je šlagom bila ispisana poruka podrške njihovim prijateljima iz Zaječara gde su juče održani lokalni izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 150 idi na stranu