"Ili razvoj i nauka, ili uslov 'možeš li 8h na nogama'"

Beograd -- Nivo štete zbog odnosa države prema nauci još nije sagledan, a granica se spušta, pa mladi idu i posle srednje škole, kaže potpredsednik SANU Zoran Popović.

Izvor: B92
Podeli
Foto: B92
Foto: B92

Kako je rekao u Kažiprstu, poruka koju mladi naučnici dobijaju u Srbiji jeste "Idite i bavite se nečim drugim ili negde drugde".

"Nauka se brzo menja, a mi smo sedam godina u jednom projektnom ciklusu. Mladi koji su doktorirali 2011. godine su i dalje u istom procesu, a možda rade na projektima koji više nisu interesantni", kaže Popović.

Kako je naveo, u Srbiji je istraživački rad tako uređen da mladi ne mogu ni da vode projekte, a ne mogu ni da imaju neku vrstu stimulacije ako su napredniji ili efikasniji od kolega.

"Poruka je, onda, idite i bavite se nečim drugim", kaže Popović.

Popović navodi da kao društvo idemo ka situaciji da neće uopšte biti projekata, jer neće biti ko da ih radi.

"Šteta je vrlo vidljiva. Odliv mozgova je veliki, a mi smo zemlja na dnu liste po spremnosti da zadržimo znanje. Ako nemate programe da privuku i zadrže mlade, onda idete ka sistemu gde nećete imati eksperte. Nekada je bilo da se ide posle studija, a sada ljudi idu i kada završe srednju školu", kaže Popović.

Kako kaže, zabluda je da se bez nauke može ići napred, a mera u kojoj se nauka i eksperti ne pitaju, jeste i mera mogućnosti za napredak.

"Mi imamo 120 raznih strategija, ali mi se čini da nemamo onu jednu pravu, kako razvijati zemlju. Pitanje u Srbiji je i koji je koncept razvoja. Ako je to rešavanje nezaposlenosti, onda ćete dovoditi firme čiji će uslov biti samo da možete osam sati da stojite na nogama. Ako je koncept razvojni, onda morate da ulažete u nauku", kaže Popović.

Potpredsednik SANU kaže i da su problemi trajni i da se ne vide pomaci. Štednja se prostire i na nauku, a naučni budžet, iako je nominalno isti, suštinski je manji, jer ga sada "troše" i razne agencije, Inovacioni fond, Centar za promociju nauke i slično.

"Nekada se novac trošio na projekte i materijal, a sada smo dobili i agencije i tela koja troše novac za istraživanja. Automatski, to je mnogo manje novca za nauku. Sve se desilo kada smo imali menadžera za ministra Božidara Đelića, koji je onda mislio da svemu treba pristupati kao menadžer. Najveća medveđa usluga je bila kada se ministarstvo nauke utopilo u jedno veliko ministarstvo sa svojom gamom problema, pa se naši ni ne vide", kaže Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 150 idi na stranu