"Cilj im je 'velika Albanija', dodali su Niš, sutra će..."

Beograd -- Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da će EU, SAD i Velika Britanija biti direktno odgovorni za posledice ukoliko ne reaguju na izjave albanskih političara.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Tanjug
Tanjug

On je mislio na izjave o ujedinjenju Albanije, Kosova i tri opštine na jugu Srbije.

Reagujući na reči predsednika opštine Bujanovac Jonuza Muslijua da je unija Albanije i Kosova "besmislena bez Preševske doline, bez Medveđe, Bujanovca i Preševa", Dačić je kazao da albanski političari postaju "glavna pretnja miru i stabilnosti na Balkanu i Evropi".

"Koordinirane izjave ‎Rame, Tačija i Muslijua pokazuju da je Velika Albanija cilj svih Albanaca. Danas je Musliju tome pridodao i Niš, sutra će i Skoplje, Ulcinj, Epir. Hoće li EU, SAD, Velika Britanija progovoriti? Ako to ne učine i ovoga puta, kad je velika Albanija stigla do Niša, biće direktno odgovorni za posledice", kazao je Dačić.

On je rekao da bi Albanci "trebalo da dobro odmeravaju svoje reči, jer nema na međunarodnoj sceni više njihovih zaštitnika koji su bombardovali Srbiju kako bi Kosovo oteli Srbiji".

"To se više nikad neće ponoviti. Srbija nikog ne provocira, ali se nikoga i ne plaši. Srećom, sve je ovo samo pusti san. Ali iskustvo nas uči koliko je kratak put od snova do košmara", naveo je ministar.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je ranije da se ne može isključiti unija Albanije i Kosova, ako ne bude šanse za članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Predsednik opštine Bujanovac Jonuz Musliju izjavio je danas da zvanična Tirana ima punu podršku za "ujedinjenje Albanije i Kosova", ako izostane njihova evropska perspektiva, ali ne bez Preševa.

Musliju je u izjavi za agenciju Preševa Jon rekao da podržava ranije izjave albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o uniji Albanije i Kosova, ali smatra da "bez Niša nema 'Velike Albanije'".

Tači je juče izjavio za Radio Slobodna Evropa da će, ukoliko EU zatvori vrata Kosovu, "svi Albanci regiona živeti u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 273 idi na stranu