Nađeni tajni spisi: Saveznici mogli da spreče Holokaust?

London -- Savezničke snage saznale su za Holokaust dve i po godine pre nego što se do sada verovalo i čak su pripremile optužnice za ratne zločine protiv Adolfa Hitlera.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To su otkrili nedavno pronađeni tajni dokumenti.

Otkriveni dokumenti UN, koji nisu bili javni skoro 70 godina pokazuju da su SAD, Velika Britanija i sovjetska vlada već u decembru 1942. godine znale da je ubijeno najmanje dva miliona Jevreja, a da je još pet miliona bilo životno ugroženo, piše britanski Independent.

List navodi, da su saveznici, uprkos tom saznanju, učinili veoma malo kako bi spasili one koji su bili u smrtnoj opasnosti ili im ponudili utočište.

U martu 1943. godine, ministar u ratnom kabinetu Vinstona Čerčila Viskont Kranborn kazao je da Jevreje ne bi trebalo smatrati posebnim slučajem i da je "Britansko carstvo" već prepuno izbeglica.

Dan Pleš autor nedavno objavljene knjige "Ljudska prava posle Hitlera", kazao je za Independent da su najveće sile komentarisale masovno ubijanje Jevreja dve i po godine pre nego što se to do sada mislilo.

"Smatralo se da su saznali za Holokaust kada su otkrili koncentracione logore, ali ovo su javno komentarisali u decembru 1942. godine", rekao je Pleš.

Prema njegovim rečima, savesnici su pripremali optužbe za ratne zločine na temelju svedočenja ljudi koji su prokrijumčareni iz kampova, kao i pokreta otpora u mnogim okupiranim zemljama.

On je otkrio i da su Ruzveltovog izaslanika UN Herberta Pela odbili antisemiti iz Stejt departmenta.

Pel je kasnije tvrdio da su pojedinci u Stejt departmentu bili zabrinuti da bi američki ekonomski odnosi sa Nemačkom nakon rata mogli biti narušeni, ukoliko se nastavi takvo krivično gonjenje.

Nakon što je Pel izašao sa tim u javnost, Stejt department se složio da se sprovede sudski proces u Nirnbergu.

Pleš je kazao da je arhiva na kojima je zasnovao istraživanje bila zatvorena za istraživače 70 godina, a otvorena je nakon intervencije bivšeg američkog ambasadora pri UN Samante Pauers.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 482 idi na stranu