Počela ekshumacija srpskih žrtava iz Oluje

Hrvatski nadležni organi počeli su ekshumaciju posmrtnih ostataka Srba ubijenih u akciji Oluja na Novom groblju u Glini u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Izvor: Beta
Podeli

To je saopštila Komisija Vlade Srbije za nestala lica.

U saopštenju je navedeno da se očekuje da će ekshumacija trajati nekoliko radnih dana.

Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka biće uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.

"Proces ekshumacija na ovoj lokaciji je od posebnog značaja za ubrzanje rešavanja slučajeva lica koja se vode kao nestala u vezi sa oružanim sukobima i saradnje nadležnih tela dve zemlje, imajući u vidu njegov humanitarni značaj, posebno za članove porodica nestalih lica", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je nastavak ekshumacija od posebnog značaja za porodice nestalih osoba, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

U skladu sa potpisanim međudržavnim dokumentima sa Hrvatskom i na osnovu njih postignutih dogovora, ekshumacijama u svojstvu posmatrača prisustvovaće predstavnici Komisije za nestala lica.

Sprovođenjem ekshumacija na Novom groblju u Glini nastavlja se proces ekshumacija grobnica u regionu Banije u kojima su pokopane žrtave stradale u akciji Oluja.

Od ukupno 298 ekshumiranih posmrtnih ostataka iz ovog regiona do sada su identifikovani i porodicama predati posmrtni ostaci 120 lica, navodi vladina Komisija.

Hrvatske vojne i policijske snage pokrenule su avgusta 1995. godine akciju Oluja u kojoj je iz tadašnje Republike Srpske Krajine isterano oko 220.000 ljudi, odnosno gotovo celokupno srpsko stanovništvo, a ubijeno oko 2.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu