Janković: Idemo na sledeće izbore, DS ide svojim putem

Beograd -- Saša Janković je najavio da će narednih dana formirati politički pokret, koji će okupiti organizacije i pojedince koji su ga podržali u predsedničkoj trci.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug / Rade Prelić
Foto: Tanjug / Rade Prelić

Kako je rekao, s tim pokretom će ići na naredne izbore, dok će Demokratska stranka "nastaviti svojim putem", zalažući se za vrednosti koje zajednički dele.

Janković je na konferenciji za novinare rekao i da je Nova stranka, koja ga je podržala na izborima, izrazila želju da se priključi njegovom pokretu.

Janković je rekao i da će Aleksandar Vučić biti predsednik Srbije nakon prvog kruga predsedničkih izbora, ali je naveo da je on do te pozicije stigao tako što je "prisvojio izbore, suspendovao demokratiju silom nad medijima, silom nad institucijama i funkcionerskom kampanjom".

Kako je dodao, aktuelni premijer je uskratio građanima drugi krug i "silom na izborni dan, odnosno krađom na izborima". Janković je poručio i da neće priznati rezultate RIK.

"Prvi zadatak pokreta biže da oživi Narodnu skupštinu i vrati je građanima", rekao je Janković.

Janković je rekao i da sebe i dalje ne vidi kao političara i da je njegova borba "civilizacijsko, a ne političko pitanje". Janković je rekao da je došlo do raskida odnosa između građana i političara, posebno onih koji su izdali ideje za koje su se zalagali.

Takođe, Janković je podržao proteste građana u gradovima širom Srbije i naveo da "poštuje volju građana da im se političke stranke i pokreti ne pridružuju".

"Te proteste nije dozvolio Aleksandar Vučić, već Ustav koji garantuje slobodu okupljanja i izražavanja", rekao je Janković na konferenciji.

Odgovarajući na pitanje da li razmišlja o kandidaturi za gradonačelnika Beograda, Janković je rekao da sebe ne vidi na toj funkciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 273 idi na stranu