Dejvis: Ne pretimo Evropi kada govorimo o terorizmu

Britanija ne preti EU kada kaže da će saradnja u borbi protiv terorizma biti oslabljena ako izađe uz EU bez postignutog sporazuma po pitanju borbe protiv toga.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images
Getty Images

To je rekao britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis.

Premijerka Britanije Tereza Mej juče je i formalno otpočela proces istupanja zemlje iz EU uputivši pismo predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku u kojem navodi da će "saradnja u borbi protiv kriminala i terorizma biti oslabljena" ako Britanija napusti blok bez novog dogovora.

"To nije pretnja. To je samo izjava o činjenici da će biti štetno po obe strane... ako ne postignemo sporazum. To je argument za postizanje sporazuma", istakao je danas Dejvis u izjavi Radiju Bi-Bi-Si, prenosi Rojters.

Britanski ministar je objasnio da njegova zemlja želi obuhvatan sporazum koji će obuhvatiti trgovinu, bezbednost i sve aspekte postojećih odnosa sa EU, "uz pokušaj da zadrži što više koristi za sve".

"To je, po mom mišljenju, savršeno razumna poruka, a ne pretnja, ni u jednom smislu", zaključio je Dejvis.

On je danas, takođe, izjavio da ne očekuje da će Britanija platiti 50 milijardi funti Evropskoj uniji kao deo izlaznog procesa i dodao da je era isplate ogromnog novca Briselu - završena.

"Nismo dobili nikakav zahtev od (evropske) Komisije. Ali naše gledište je jednostavno, ispunićemo svoje obaveze, mi smo zemlja koja poštuje zakone", rekao je Dejvis ITV, preneo je Rojters.

Dejvis je naveo da će Britanija ispuniti svoje obaveze, ali da ne očekuje toliki novčani iznos jer je vreme kada je Britanija isplaćivala EU velike sume novca završeno.

Britanski mediji su sugerisali prethodnih dana da bi Britaniju odlazak iz Evropske unije mogao da košta između 50 i 60 milijardi funti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu