"Srbija je izvoznik i faktor stabilnosti na Balkanu"

Srbija predstavlja izvoznika i faktor stabilnosti na Balkanu, što priznaju i ističu svi relevantni međunarodni činioci.

Izvor: Tanjug
Podeli

Dokaz uvažavanja uloge i ostvarenih rezultata Srbije u sprovođenju ekonomskih i društvenih reformi, kao i njenog međunarodnog položaja je poziv predsednika RF i kancelarke Nemačke premijeru Aleksandru Vučiću da u roku od svega deset dana poseti Berlin i Moskvu, istakla je u Beču predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove NRS Marija Obradović.

Ona je, na poziv Zajednice srpskih klubova u Beču učestvovala u podijumskoj diskusiji na temu "Turbulentni Balkan - uloga Srbije u stabilizaciji regiona".

U Svečanoj sali "Kuce sporta", koja pripada Saveznom Ministarstvu za odbranu i sport Republike Austrije, sinoć su se okupili brojni predstavnici srpske dijaspore, kulturnih i sportskih udruženja, istaknuti privrednici i intelektualci, koji su imali priliku da čuju ocene Obradovićeve o situaciji u Srbiji, zemljama regiona, kao i odnosima zvaničnog Beograda sa susednim državama, najvažnijim članicama EU, Rusijom, Kinom i SAD.

Poslanica Narodne Skupštine je naglasila je da jačanje ekonomije i saradnje sa državama u regionu predstavlja prioritetne zadatke Vlade Srbije, uz cilj da se u narednom periodu ojača i demografska situacija u zemlji.

Obradovićeva je naglasila da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali da će uložiti političke, diplomatske i sve druge napore da Srbi u toj pokrajini žive bezbedno i u boljim ekonomskim uslovima.

Modernizacija Vojske Srbije, posle dužeg niza godina, predstavlja, kako je naglasila Obradovićeva, jedan od zadataka Vlade Srbije, koji nije usmeren protiv bilo koga, već se time omogućava stabilnost i bezbednost zemlje i njenih građana.

Dodala je da su pripadnici srpske vojske i policije, zahvaljujući svojim sposobnostima, znanjem, iskustvom i opremom, dobro došli u svim međunarodnim mirovnim misijama.

Obradović je izrazila očekivanje da će državljani Srbije u većem broju nego do sada iskoristiti svoje glasačko pravo i izaći na izbore za predsednika Republike.

Ona je, takođe, naglasila da veruje da će Srbi u Austriji kao de fakto najveća grupa stranaca u budućnosti u značajnijoj meri uzeti učešće i u političkom životu Austrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 274 idi na stranu