Zašto je Vašington blokirao "kosovsku vojsku"?

Priština -- Zvaničnik Stejt deprtmenta kaže u Prištini da je u postupku izmene i dopune zakona o BSK nedostajalo koordinacije institucija Kosova i međunarodnih zvaničnika.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

On je naveo i da Vlada Kosova treba da učini korak nazad - da povuče predlog zakona i da ga "vrati na sto" da bi se postigla ta koordinacija.

Podsetivši da su SAD i Kosovo strateški partneri i da su SAD od početka podržavale Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za pitanja Evrope i Evroazije, Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee) je u intervjuu za javni servis RTK rekao da je pitanje vojske praktično pitanje.

"Tu su pre svega broj pripadnika, oprema, osposobljavanje. Traži se podrška saveznika i budućih saveznika, pošto se mi nadamo da će Kosovo jednog dana biti u NATO-u. Znači, potrebna je koordinacija vojnih vlasti. Takođe je značajan i politički korak, jer je postojao sporazum Kosova i SAD i drugih partnera da će biti konsultacija, koordinacije svih elemenata. Do sada ta koordinacija nije bila dovoljna", kazao je Ji.

On je ukazao da "Vlada treba da napravi korak unazad, da (zakon) povuče i da ga ponovo stavi na sto kako bi se obezbedila potrebna koordinacija i drugi neophodni koraci".

Ji je u intervjuu govorio i o sporazumu o obeležavanju granične linije sa Crnom Gorom i dodao da je sporazum o tome dobar i da ga treba ratifikovati.

On se izjasnio protiv prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu ističući da nije rešenje da se izbori održavaju uvek kada se pojave teškoće u rešavanju problema, jer to onda onemogućava napredak.

Tokom dvodnevne posete Kosovu Ji se sastao s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, s predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem, sa zamenikom premijera Branimirom Stojanovićem, s predsednikom Srpske liste Slavkom Simićem, sa ministarkom za dijalog Editom Tahiri, s ministrom BSK Hakijem Demolijem, s komandantom BSK generalom Rahman Ramom i sa liderom Pokreta Samoopredeljenje, Visarom Imerijem.

Posle svih tih razgovora Ji i Ambasada SAD u Prištini nisu davali izjave, niti saopštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu