Tači: Blokade puteva neprihvatljive

Priština -- Kosovski predsednik Hašim Tači ocenio je da su blokade puteva neprihvatljiv, preneo je RTS pozivajući se na prištinski portal Ekspres.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

"Sloboda kretanja, sloboda političkih stavove i sloboda govora pripadaju svima i nikome neće biti dozvoljeno da ta prava ugrožava", rekao je Tači.

Navodi se da je Tačijeva reakcija usledila pošto su pristalice pokreta "Samoopredeljenje" kamenovali u mestu Labljane na putu Gnjilane-Priština konvoj autobusa sa Srbima iz Kosovskog Pomoravlja, posle čega je vraćeno tridesetak autobusa.

Više od 60 autobusa sa pristalicama SNS-a, koje su se uputile u Leposavić na miting podrške kandidatu za predsednika Srbije Aleksandru Vučiću, zaustavljeno jutros na više mesta južno od Ibra.

Portparolka EK Maja Kocijančić izjavila je ranije danas da EU zahteva od vlasti na Kosovu da svima koji to žele omoguće prisustvo na današnjim mitinzima na severu Kosova.

Ona je navela da je EU upoznata sa informacijama o blokadama puteva koje sprečavaju građane da danas prisustvuju mitinzima na severu Kosova.

"EU zahteva od nadležnih vlasti na Kosovu da omoguće uslove za sve građane koji to žele da prisustviju ovim okupljanjima", naglašava se u saopštenju portparolke Evropske komisije izdatom u Briselu.

Istakla je da EU pažljivo prati dešavanja na severu Kosova, koja su u vezi sa posetama srpskih političara pred predsedničke izbore u Srbiji zakazane za nedelju.

"Pozdravljamo takve posete, organizovane u okvirima dogovora postignutih u dijalogu Istovremeno, žalimo zbog poseta koje su bila planirane u okvirima ovih sporazuma, ali koje se nisu dogodile", poručila je Kocijančić.

Povodom organizacije izbora za predsednika Srbije na teritoriji Kosova, iz Brislela najavljuju da će OEBS imati mandat da olakša prikupljanje glasova na osnovu prakse koja je uspostavljena tokom prethodnih sličnih dešavanja, a sve u skladu sa odgovarajućim sporazimima postignutim u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu