Hrvatski helikopteri prizemljeni

Zagreb -- Najveći broj hrvatskih vojnih helikoptera je prizemljen, jer su im resursi istekli, a za sada nije jasno ko će obaviti remont letelica proizvedenih u Rusiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Freeimages
Foto: Freeimages

Osam od 10 ruskih helikoptera više ne leti. Hrvatski mediji tvrde da su ugrožene spasilačke operacije tokom turističke sezone dok Ministarstvo odbrane te navode demantuje, prenose hrvatski mediji.

Poslove prizemljenih ruskih vojnih helikoptera obavljaće letelice starije od njih, a u Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske uveravaju da se pomoć povređenima ne dovodi u pitanje.

Svi prizemljeni helikopteri nalaze se, umesto u hangraima, na pisti vojne baze gde su izloženi ne samo suncu, već i kiši. Koliko će ovakvo stanje potrajati, nije poznato, piše hrvatski portal Dnevnik.

Portal dodaje da ih čeka generalni servis, ali ne samo da joššnisu rastavljeni već se ne zna ni ko će ih popravljati. Remont će, kako navodi hrvatski portal, raditi stranci.

Jedan deo posla trebalo bi da obave stručnjaci u Velikoj Gorici. Za ostatak remonta –koji košta više od 200 miliona kuna biće angažovani stranci.

"U toku je drugi krug postupka u kojem bi trebalo da odaberemo partnera. Nakon toga će se ponuda dostaviti Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske, koju će poverenik pregledati i oceniti", poručuju iz Ministarstva odbrane Republike Hrvatske.

Kako hrvatski Dnevnik nezvanično saznaje, Ministarstvo računa na Ruse, Ukrajince i Slovake.

Ističe se da "nije jasno zašto se s odlukom odugovlačilo sve do sada kad se odavno znalo da ove godine bez njih ostaju". Od ovih helikoptera zavise akcije traganja i spasavanja, medicinski letovi, prevoz povređenih i gašenje požara.

Vinko Prizmić, načelnik Hrvatske gorske službe spasavanja, kaže da oni ne mogu bez tehnike i dodaje da mora da se pronađe dugoročno rešenje , prenosi RTS.

Vojska sada računa da će ih zameniti s letelicama starim više od 20 godina. One bi trebalo da obavljaju njihove poslove. Ali, kako Dnevnik navodi, "zna se da ne mogu svi u isto vreme da budu tehnički ispravni, kvare se, i više je nego jasno da deo helikoptera neće uvek moći da se koristi".

U hrvatskom Ministarstvu odbrane ne žele da navedu koliko ih u ovom trenutku ima na raspolaganju i gde su smešteni, dodajući da je to tajni podatak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu