Višegradska četvorka: Odbijamo ucene Evropske unije

Premijeri Višegradske četvorke su kao pokušaj ucene osudili plan da se prihvatanje izbeglica i relokacije po nacionalnim kvotama povežu sa evropskim fondovima.

Izvor: Beta
Podeli
Getty Images
Getty Images

Na samitu u Varšavi premijeri su takođe odbili predloge novčanih sankcija za one zemlje koje odbijaju da prime izbeglice.

"Višegradska četvorka ni Poljska nikada neće pristati na ucene. Jasno je da se dosadašnja migracijska politika EU nije pokazala kao dobra i potrebno je iz toga izvući pouke. Evrokomesari i ministri iz raznih zemaja koji pokušavaju da nametnu diktat i ucene ne služe evropskom jedinstvu", kazala je poljska premijerka Beata Šidlo na zajedničkoj konferenciji sa premijerima Mađarske, Slovačke i Češke u pauzi samita.

Mađarski premijer Viktor Orban upozorio je da Mađarska zatvaranjem granice fizički, a sada i pravno, propisima koji su stupili na snagu u stvari svojim novcem štiti bezbednost Austrijanaca i Nemaca i cele Evropske unije.

"Branimo ne samo Mađarsku već i ostale zemlje. Austrijanci i Nemci mogu mirno da spavaju zato sto Mađarska izvršava svoje obaveze. Žale se da nismo dovoljno solidarni, ali nije to tako. Jako velike sume smo dali za zaštitu granice, angažovali ljude, napravili fizičke barijere. Niko nije dao ni groša. Sve su to platili mađarski poreski obveznici. Za bezbednost Austrijanaca i Nemaca plaćaju Mađari", rekao je Orban.

Premijeri Višegradske grupe složno su odbili prisilnu relokaciju i nacionalne kvote a posebno da relokacije budu automatske."Ne pristajemo na to da sa stavom o migraciji bude povezano to kakve će koristi imati članica od politike kohezije. To je ucena koju u ime Slovačke odbijam. Pitanje kvota napravilo je veliki rov u EU. To je pouka i želimo da se više ne ponovi. Zahtevamo da se odluke o tako osetljivim temama usvajaju konsenzusom", rekao je slovački premijer Robert Fico.

Slovački premijer upozorio je da Malta kao predsedavajuća zemlja EU razrađuje model elastične solidarnosti koju je prošle jeseni predložila V4 odnosno princip da svaka zemlja mora da učestvuje u rešavanju migracijske krize ali da mora da joj ostane suvereno pravo kakvim sredstvima i na kakav način.

Da sredstva iz evropskih fondova ne smeju da budu oruđe za pritisak na zemlje koje ne žele da promene svoj stav istakao je i češki premijer Bohuslav Sobotka i dodao da će V4 raditi na tome da kvote budu definitivno odabčene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu