"Tukli, bacili bombu, policija nas branila od policije"

U nastavku priče o porodici Janković u emisiji “Život priča“ Bojana Janković govorila je o torturi kroz koju porodica prolazi zato što je jedan član novinar.

Izvor: TV Prva
Podeli

Sestra novinarke Tanje Janković u prvom delu emisije govorila je o torturi koja traje već pet godina kao i o događajima koji su do toga doveli.

Tanja svoju priču nastavlja i rečima da je policija zataškavala sve što se dešavalo.

Jankovići na jednoj svadbi 22. septembra 2012. godine dobijaju teške batine, a 31. oktobra im je bačena bomba na porodičnu kuću. Tanjina sestra Bojana kaže da je to posle svega bila njena tačka pucanja.

Pozvala je šefa kabineta Ivice Dačića, Vanju Vukića, a već sledeći poziv bio je od savetnika ministra policije Ivice Tončeva.

Tanjin i Bojanin otac Zoran Janković je rekao da je u prvom momentu pomislio da je bomba lažna, ali kada je pozvao policiju, oni su stavili traku, ogradili bombu I potvrdili da je bomba prava.

“Plašim se za svoju decu”, rekao je.

Tanja i Bojana, sumnjajući da je u slučaj umešana policija, u tom trenutku nemaju kome da se obrate. Tanja se obratila savetnici za medije premijera Aleksandra Vučića, a od premijera lično dobija odgovor da “će sve biti u redu”.

Pozvala je i generala Rodoljuba Milovića, koji joj obećava da policija iz Vranja neće raditi uviđaj i šalje specijalce iz drugih gradova.

U novembru prošle godine Tanja je podnela prijavu povereniku za informacije od javnog značaja, koji joj tek dve godine kasnije šalje odgovor, uz izvinjenje da je sve to tako dugo trajalo, jer je MUP odugovlačio u odgovoru.

Pročitajte još:

"Tukli su nas dok im Jovka nije rekao dosta"

Ujedno se saznaje i da je policija prisluškivala telefon novinarke Tanje Janković i da zakonom nije bilo jasno definisano da li se sme prisluškivati telefon, tako da niko ne snosi odgovornost.

Načelnik iz unutrašnje kontrole Dragan Cvetković predložio je Tanji Janković da ona sedne sa Ivicom Tončevim i da se dogovore “da sve to prestane”.

Bojana i Tanja odlučuju da se nađu sa Tončevim. On je, kažu, bio strašno ljut na njih dve i poručio je Tanji da će je uhapsiti pred kamerama, jer je podstrekivala oca da sam sebi baci bombu. Svi će objaviti da je ona luda I kako napada policiju bez dokaza.

U isto vreme Jelena Janković, Bojanina i Tanjina mama, dobija telefonski poziv od jednog visoko pozicioniranog policajca u Vranju. Zamolio je da se vide negde gde nema kamera. Rekao joj je da odmah ide kući i da se sklone, jer im spremaju nešto strašno.

Tanja je posle toga zvala policiju i 20 minuta kasnije, policijski auto im se zaustavlja ispred kuće i saopšteno im je da su dobili policijsku zaštitu, pa sada ispada da ih “policija brani od policije”. Svi će objaviti da je ona luda i kako napada policiju bez dokaza.

U februaru 2014. godine Tužilaštvo konačno podiže optužnicu protiv inspektora Nenada Jovanovića, koji je tukao Tanjinog oca i Bojani polomio nos, i šestorice momaka koji su učestvovali u tuči.

U isto vreme, taj inspektor prijavljuje Tanjinog oca da ga je napao na ulici iz kola u kojima je bio sa ženom i da ima svedoke, ne znajući da otac i majka nisu uopšte u Vranju u tom momentu, već u Beogradu u bolnici, gde je zbog karcinoma ležala Jelena Janković.

Policija je krenula da uhapsi Zorana Jankovića.

Tanja je tada, ne znajući šta da radi, pozvala premijera Vučića. On je rekao da se Tanja javi ministru policijei, on ih je prebacio na šefa kabineta Ivana Ristića. Otac nije uhapšen.

Tanja se u očaju obraća i britanskoj ambasadi i kaže im da nema dokaza, ali da zna da iza svega stoji Ivica Tončev i da ne zna šta više da radi. U ambasadi su rekli da jedino što mogu da urade jeste da na zajedničkom sastanku ambasadora zemalja Unije iznesu problem i da kažu da zbog takvog odnosa sa novinarima Srbija neće lako moći da otvori poglavlja 23 I 24.

Celu emisiju možete pogledati OVDE.

Tanja Janković je u međuvremenu organizovala humanitarnu pomoć za jednu devojčicu koja je imala bolesne bubrege.

Kako kaže, policija je smislila da pozove porodicu te devojčice, da oni kažu da ni edan dinar koji je Tanja skupila za nju nije došao do porodice, da je Tanja proneverila taj novac i da oni treba to javno da kažu.

Tada je Tanja ponovo pozvala Tončeva i rekla mu da njihov dogovor iz kafića ne važi.

U međuvremenu, u kuću Jankovića dolazi neki mladić, koga znaju iz Vranja kao malo neuračunljivog. On saopštava ocu da je došao da ubije Tanju.

Proces ne počinje, vreme prolazi i oni veruju da će proći nekažnjeno. A šestorica koji su učestvovali u tuči podižu krivičnu prijavu protiv Tanje, Bojane i njihovog oca, tvrde da su oni u stvari tukli tu šestoricu. Pošto Tužilaštvo ima optužnicu protiv njih, tužilaštvo odlučuje da spoji ta dva slučaja u jedan.

Advokat porodice Janković Zora Dobričanin Nikodijević kaže da postoje dokazi protiv njih, ali da nije lako optužiti policijskog inspektora u maloj sredini. Kaže i da nije često u sudskoj praksi da se takva dva predmeta spoje u jedan, a to je nemoguća situacija. Sud je na taj način, kaže advokat, izvršio opstrukciju.

Jankovići su tražili i da se taj proces izmesti iz Vranja, ali to nije bilo moguće.

Ekipa “Život priča” je pozvala Ivicu Tonćeva za izjavu, a on je preko telefona rekao: “Nemam ja nikakve veze sa tim slučajem. Neću da se mešam. Nemam ništa ni da izjavim. Nikakve veze ja sa tim slučajem nemam.”

Dragan Marković Palma nam je preko telefona rekao: “Ne, ne, ne znam o čemu se radi, to je davno bilo. Ja poštujem sve novinare i novinarski posao. Ja njoj sigurno nikakve pare nisam nudio, to je sigurno. I nisam tako nešto nigde ni rekao. Pozdravite Tanju puno.”

Tanja Janković je i dalje novinar, to je njena ljubav i ništa drugo ne želi da radi. Porodica je sada bolje, svi su i dalje kompaktni i uspeli su nekako da prevaziđu veliki strah. Postali su izdržljivi na napade, čekaju šta će im se dalje desiti. Misle da će ih ostaviti na miru onda kada ovaj proces zastari, jer veruju da se neće sprovesti do kraja i rešiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu