Jeremić simbolično vratio mural Novom Sadu

Novi Sad -- Pristalice predsedničkog kandidata Vuka Jeremića simbolično su "vratili" mural na jednu fasadu u Novom Sadu, gde su ga pre prekrečila i dalje nepoznata lica.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Jeremićeve pristalice okačile su veliko platno sa originalnim izgledom tog murala na tu fasadu, a Jeremić rekao da je to poklon Novom Sadu.

"Ovo je naš poklon i pristojnoj i dostojanstvenoj Srbiji. A ovo mesto ovde je novosadska Savamala", rekao je Jeremić pred oko dve hiljade okupljenih pristalica.

Obećao je da "posle Uskrsa", odnosno posle drugog kruga predsedničkih izbora, u Srbiji više neće moći da se dogodi "nijedna Savamala".

Mural koji je francuski umetnik Gijom Remed poklonio Novom Sadu prekrečen je u četvrtak 16. marta i do danas se ne zna ko je to uradio. Pojedine nevladine organizacije su protestovale zbog toga i najavile nove demonstracije.

Gradonačelnik Miloš Vučević je odbacio optužbe da je krečenje murala organizovala njegova vlast i rekao da se iza protesta “krije politička pozadina”.

Rekao je da se zalaže za to da veliki grafit stilizovanog muškog polnog organa “ostane što duže na zidu” i da to treba da bude "slika i prilika Novog Sada".

Na mestu nekadašnjeg murala takođe nepoznati počinioci su dvaput nacrtali veliki muški polni organ, koji je takođe potom prekrečen, a zatim još jedan, koji je i danas na tom zidu.

Pojedini mediji spekulisali su da iza uklanjanja umetničkog murala stoji bački episkop Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Jeremić: Ništa ne može sprečiti drugi krug

Predsednički kandidat Vuk Jeremić poručio je u Novom Sadu da "nema te izborne matematike, niti krađe koja može sprečiti drugi krug".

On je dodao i da su predstavnici vlasti zbog toga uplašeni, jer, kako je rekao, znaju da u drugom krugu "izlaze na sud naroda".

Jeremić je na završnoj predizbornoj konvenciji, u Maloj sali SPENS-a, rekao da će kao predsednik Srbije svom snagom podržati našu poljoprivredu i naše paore.

U Srbiji, kaže, ne mogu biti najmanje subvencije i otkupne cene poljoprivrednih proizvoda u regionu.

"Paorima ćemo skinuti te okove sa nogu, a kada to uradimo sve svoje kontakte u svetu, a nemam ih malo, upotrebiću da sve što se proizvede u našoj zemlji može da se proda i to za pristojne novce", rekao je Jeremić i dodao da dok on bude predsednik neće biti prodaje zemlje strancima.

Vuk Jeremć je rekao da u Srbiji ne postoji grad u kome se njegovim žiteljima pre može obratiti sa dame i gospodo, nego što je to Novi Sad - Srpska Atina.

"U gradu Sterijinog pozorja, Exita, Zmajevih i Brankovih pesnickih svečanosti, u gradu sa jednom od najživopisnijih slikarskih zajednica u Evropi, gradu muzike i knjige danas se narko dileri obračunavaju u dvorištima škola, puca se na ulicama i prebijaju policajci", rekao je Jeremić.

On je Novi Sad nazvao svetionikom kulture i prosvete i rekao da se baš u u tom svetioniku zariče da ćemo se, kako je rekao, "ponovo ponositi našim znanjem i sposobnostima i vratiti dostojanstvo prosvetnim radnicima".

Jeremić je rekao da će svako ko se drzne da nasrne na učitelja ili nastavnika biti gonjen za krivično delo napada na službeno lice i da će biti donet zakon po kome će svakome ko je kupio ili falsifikovao diplomu biti doživotno zabranjen rad u javnom sektoru.

"Svaki student mora imati obezbeđen studentski dom i besplatnu prvu godinu studija, a dalje prema radu, trudu i ocenama. Osnovaću predsednički fond za mlade talente iz koga će se na najboljim svetskim univerzitetima doškolavati nasi studenti, ali sa obavezom da se vrate u otadžbinu", stakao je Jeremić.

On je dodao da će umesto u autoput do Tirane, te stotine miliona evra uložiti u navodnjavanje Vojvodine, a da želi da do kraja predsedničkog mandata svako mesto u Srbiji ima pijaću vodu, dovršenu sanitarnu mrežu i dobar put.

Pre mitinga Jeremić je razgovarao sa građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 274 idi na stranu