"Vraćamo se u kosovske institucije"

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović je rekao da su srpski predstavnici odlučili da se vrate u prištinske institucije.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je razgovoru sa zvaničnikom Stejt departmenta Hojtom Brajanom Jijem, istakao da su Srbi to učinili jer žele da izgrade odnosa poverenja sa međunarodnom zajednicom.

Kako je preneo sajt Kosinfo, Stojanović je Jiu, zameniku pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, rekao da Srbi time želeli o da opovrgnu tvrdnje da su oni ti koji blokiraju formiranje Zajednice srpskih opština.

Stojanović je nakon sastanka rekao da je sa američkim zvaničnikom, koji boravi u dvodnevnoj poseti Prištini, razgovarao o političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

"Želimo da sa međunarodnom zajednicom na ovom prostoru izgradimo veće poverenje i sprovedemo sve ono što je dogovoreno, a videćemo da li će Albanci izmisliti neki novi argument zašto ne ispunjavaju svoje obaveze", rekao je Stojanović.

On je dodao je Jia upoznao detaljno sa političkom situacijom, o teškim okolnostima u kojima danas Srbi žive na Kosovu i Metohiji, verujući da američki predstavnik sada ima jasniju sliku.

"Srbi nikada nisu bili destabilizujući faktor, neko ko stvara tenzije, nikada nismo bili deo problema, već deo rešenja. Ne želimo da učestvujemo u farsama i budemo dekoracija, želimo da donosimo konkretne odluke i da se sprovodi ono što je dogovoreno", preneo je Stojanović.

Naveo je da je sagovorniku iz Stejt departmenta preneo da za srpski narod na Kosovu ne postoji pravna sigurnost, da je blokiran proces povratka, da Srpska paroaslavna crkva vrlo teško ostvaruje svoja prava, da je učešće Srba u institucijama vrzlo često obesmišljeno, da su isključeni iz političkog procesa donošenja odluka, "isključeni iz svega onog iz čega ne bi smeli da budu isključeni i da zapravo mnogi ljudi koji se pretvaraju da vode računa o Srbima, zapravo to ne rade uopšte".

Ji je danas u Prištini razgovarao sa više predstavnika kosovske skupštine i vlade.

Prvog dana dvodnevne posete sastao se predsednikom Skupštine, Kadrijem Veseljijem, zamenikom premijera Branimirom Stojanovićem, i šefom poslaničke grupe Srpske liste Slavkom Simićem, te sa ministarkom za dijalog, Editom Tahiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu